Een mooi werk van Jan Heesters. Foto via het Jan Heesterhuis.
Een mooi werk van Jan Heesters. Foto via het Jan Heesterhuis. (Foto: )

Jan Heesterhuis gaat zomer in

Redactie

Twee nieuwe exposities

In het Museum Jan Heestershuis is tot en met 30 september een tweetal nieuwe exposities te zien. Deze zijn zondag 8 juli open gegaan.

SCHIJNDEL - De eerste is: Boeren Burgers Buitenlui. Dit was de uitroep waarmee - naar verluidt – van oudsher de omroeper de aandacht van het publiek trok bij het brengen van belangrijk nieuws. Met deze drie begrippen was in feite iedereen uit de gemeenschap genoemd. Het is een veelzijdig en omvangrijk thema, wat in deze expositie is teruggebracht tot het schetsen van een beeld van het wonen, leven en werk van deze drie categorieën.

Variatie

De 45 werken van verschillende Brabantse schilders variëren van boerderijen tot buitenhuizen en woonwagens en van portretten van boeren tot zigeuners en gegoede burgers. Het zijn schilderijen uit grofweg de eerste helft van de 20e eeuw, uitgevoerd in verschillende stijlen, afkomstig uit verschillende collecties.

Er zijn werken van Jan Heesters en een enkel werk van Dorus van Oorschot uit eigen collectie en schilderijen van onder anderen Reinier Pijnenburg, Marinus Dillen, Cees Timmering en Harry Maas uit Eindhoven Museum. Maar ook is een aantal werken van Kees Bastiaans uit particuliere collecties opgenomen. Daarbij ook werken die – toepasselijk in deze periode – over de kermis gaan.

Kijkje in de keuken

De tweede expositie heet Kijkje in de keuken. Marian van Esch (Schijndel, 1959) heeft in het jaar 2015 als 'Project 365' iedere dag een schilderijtje gemaakt, wat ze dagelijks publiceerde op social media. "Het project was 'n uitdaging. Tijdsdruk, daglicht, prestatie, vertrouwen, loslaten, et cetera speelden allemaal een rol. Nog maar twee uur daglicht en een schilderijtje dat af moet, gefotografeerd en geplaatst, elke dag. Het verandert je kijk, leert je om snel te werken en dingen te laten ontstaan, te laten zijn, en tegelijkertijd kritisch te blijven. Zoals iedere dag anders was, zijn de doekjes dat ook. Toch vormen ze een geheel als maand, wanneer je kijkt naar terugkerende kleuren, patronen en thema's, maar ook als jaar. Kijk maar eens naar de seizoenen die je op de schilderijtjes ziet verstrijken."

In het kader van het thema-jaar 'Brabant Celebrates Food' zijn nu de doekjes van september 2015 met het thema voedsel, heel toepasselijk in de keuken van het Jan Heestershuis tentoongesteld.

Algemene informatie

Museum Jan Heestershuis ligt aan de Pompstraat 17 in Schijndel. Voor meer informatie zijn ze te bereiken op het nummer 073-5492276 of via hun site www.museumjanheestershuis.nl.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum een dagje dicht.

Meer berichten