Een delegatie van Stichting Buk Sint-Michielsgestel bezocht Polen.
Een delegatie van Stichting Buk Sint-Michielsgestel bezocht Polen. (Foto: )

Stichting Buk op bezoek in Polen: leerzaam met oog op toekomst

Van vrijdag 6 tot en met maandag 9 juli heeft een delegatie van Stichting Buk Sint-Michielsgestel een bezoek gebracht aan Buk.

Sint-Michielsgestel - Doel van het bezoek was tweeledig. Ten eerste werd kennis gemaakt met de nieuwe ambtenaar internationale betrekkingen van de gemeente Buk. Daarnaast werd met burgemeester Filipiak gesproken over thema's voor het komende jaar 2018-2019. Een afgevaardigde van Wielervereniging Vlug Trug, Jeanne van Beekveld, vergezelde de delegatie. Vlug Terug had een voorraad nieuwe fietskleding. Vanwege nieuwe uitstraling van de huidige tenues waren deze overbodig. De kleding werd door Jeanne van Beekveld overhandigd aan een fietsclub uit de regio Buk.

De thema's voor de komende periode zijn gericht op uitwisseling van studenten ICT en Techniek. Poolse studenten willen kennis maken met BrainPort Eindhoven. Uitwisselingen tussen nieuwe studenten en studenten uit Polen, die al een opleidingen volgen en/of stage lopen c.q. in de regio Eindhoven werken, zijn geïnteresseerd.

Daarnaast is er vanuit Buk belangstelling om leerlingen van 12 tot 15 via social media kennis te laten maken met leeftijdgenoten uit Sint-Michielsgestel. Elde College en Gymansium Beekvliet zouden voor dit thema benaderd kunnen worden.

Als tweede thema is ouderenbeleid op tafel gekomen. Er wordt al veel voor ouderen gedaan in Polen. De 3-generatiegezinnen zijn daar meer regelmaat dan bijzonder. Ouders en kleinkinderen zorgen voor de ouder wordende Poolse mensen. Mantelzorg in het breedst van het woord. Toch zijn de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Buk en de organisaties voor ouderenbeleid in Buk geïnteresseerd in het ouderenbeleid van Sint-Michielsgestel. Dagbesteding etc. is nog niet echt in het gemeentelijke systeem verankerd. Bewegen voor ouderen, valpreventie, minder belasting voor mantelzorg etc. werden besproken. Stichting Buk Sint-Michielsgestel zal het komende jaar een programma opstellen, opdat betrokkenen bij ouderenbeleid uit Buk in Sint-Michielsgestel kennis op kunnen halen.

Als derde item werd ambtelijke samenwerking op het gebied van klimaat en milieu besproken. In Polen werd door de delegatie een bezoek gebracht aan de houten Heilige Kruiskerk in restauratie, een voormalige synagoge, die verbouwd wordt tot gemeentelijk en cultureel centrum, Poznan en het bekende Raczynski Paleis in Rogalin.

Meer berichten