Joke van Dal is raapt tijdens haar bijna dagelijkse wandelingen de rommel op die door anderen wordt weggegooid. Foto: Wendy van Lijssel
Joke van Dal is raapt tijdens haar bijna dagelijkse wandelingen de rommel op die door anderen wordt weggegooid. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Joke 'adopteerde' een stukje Gestel

Wendy van Lijssel

Rapen voor een schone omgeving

Blikjes, lege sigarettenpakjes, snoeppapiertjes, plastic en meer. Het wordt na gebruik achteloos weggegooid in de berm(en) en de natuur. Dit tot grote ergernis van Joke van Dal uit Sint-Michielsgestel. Als fervent wandelaarster ergerde ze zich al jaren. Intussen is ze overgaan op actie en neemt tijdens haar (bijna) dagelijkse wandelingen een plastic zak mee om de rommel op te ruimen. Ze roept iedereen op om, net als zij, een klein stukje leefomgeving schoon te houden en net als zij, zoals ze laconiek meldt; "een klein stukje van de wereld te adopteren."

SINT-MICHIELSGESTEL – Joke van Dal is componist en natuurliefhebber. Twee zaken die ze (bijna) dagelijks combineert want: "Als ik uren achter elkaar achter mijn piano heb gezeten ga ik wandelen. Dat helpt me om mijn hoofd leeg te maken", vertelt ze. Van Dal loopt vaak een vaste ronde die haar langs de Dommel, de natuurspeeltuin, de Piet van de Lee brug, Park Ruwenberg en Theerestraat voert. Op enig moment viel het haar op dat er ontzettend veel 'vuil' rondslingerde. In het dorp in bermen en struiken, in de natuur en zelfs enige tijd in het centrum van genoemde kern. Van snoeppapiertjes, lege blikjes, sigarettenpakjes tot plastic zakken en meer. Eenmaal opgemerkt, ergerde het haar dusdanig dat ze besloot om er iets aan te doen. "Ik loop sindsdien met een plastic zak waarin ik alle troep die ik tegenkom verzamel. Ik gooi het vervolgens thuis weg. Het is geen zwaar werk en voor mijn gevoel heb ik zo een klein stukje van de wereld geadopteerd en doe ik écht iets om de leefomgeving schoner te houden", brandt ze los. Het is niet het enige wat ze deed en doet. Van Dal ging ook in gesprek met ondernemers in het centrum en wees hen op de rommel. Tot haar grote plezier kwamen onder andere damesmodezaak 't Koetske, Oogwereld Ebbing en supermarkt Emté in actie. "Zij hebben eigenlijk ook de ruimte rond hun bedrijven geadopteerd en zorgen ervoor dat het er netjes uitziet. Het ziet er momenteel echt piekfijn uit. Dat doet me deugt:, aldus van Dal opgetogen. Ook de ruimte rondom de bank tot aan het tuintje bij het oude gemeentehuis was een doorn in haar oog.."Daar was het ook een bende. Ik heb ook daar mensen aangesproken en met name Jopie Smits is ermee aan de slag gegaan. Hij zorgt nu dat het daar keurig in orde is." Een telefoontje met de gemeente leerde haar dat het mogelijk is om écht een stukje grond te adopteren. Er zijn in Sint-Michielsgestel zogenaamde ZAPpers actief. De term staat voor ZwerfAfvalPakkers. Deze mensen ontvangen van de gemeente materialen zoals grijpstokken, handschoenen, veiligheidshesjes en zelfs een afvalkarretje. Het verzamelde vuil wordt door medewerkers van de gemeente bij de ZAPpers thuis opgehaald. Joke naait echter haar eigen naad. "Ik leg me liever niet vast, maar lever wel een bijdrage en heb op mijn manier ook een stukje Sint-Michielsgestel geadopteerd."

Meer berichten