Reageren kan via de website www.bhic.nl/sint-michielsgestel en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl
Reageren kan via de website www.bhic.nl/sint-michielsgestel en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl (Foto: )

Welverdiende bouwvak?

Nee, geen bouwvak voor deze meneer op de foto. Hij neemt hier - in 1931 – gewoon even schaft tijdens de verbouwing aan Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Maar met 'n beetje geluk krijgt hij wel bijna vakantie want het idee van drie vrije dagen in augustus is dan nét in opkomst. De gedachte dat bouwvakkers in de zomer vrij zouden moeten krijgen, komt in begin jaren dertig steeds meer in zwang. De mannen krijgen dan zogeheten vakantiebonnen, waarmee zij het loon voor deze vrije dagen kunnen innen.

Regio - Het is wennen aan het nieuwe systeem: bouwplaatsen worden gecontroleerd om te voorkomen dat de bouwvakkers misschien tóch doorwerken en zo vakantiegeld én loon ontvangen. Bovendien moeten de mannen tegelijk vrij nemen, wat leidt tot het woord bouwvakvakantie – na geruime tijd afgekort tot bouwvak.

Zo'n kwart eeuw later wordt spreiding van de bouwvak ingevoerd. Zo lezen we in De Waarheid van 1956: "Indien de hiertoe bestaande plannen doorgaan, zullen de bouwvakkers in twee groepen van bos en heide gaan genieten." Of dat echt gaat lukken, is nog maar de vraag, lezen we iets verderop. "In het bijzonder de halsstarrige houding van zuidelijke katholieke vertegenwoordigers werkt in deze remmend." Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Vertel het het BHIC!

Meer berichten