Jan van Kampen organiseert met hulp van vrijwilligers al voor het 8e jaar een fietsdriedaagse vanuit Wijbosch. Foto Wendy van Lijssel
Jan van Kampen organiseert met hulp van vrijwilligers al voor het 8e jaar een fietsdriedaagse vanuit Wijbosch. Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

Op de fiets de omgeving verkennen

Wendy van Lijssel

Drie dagen langs de mooiste plekjes

Lekker op de pedalen in een rustig tempo de mooiste plekjes in de omgeving verkennen. Dat kan tijdens de fietsdriedaagse van de KBO afdeling Wijbosch die van zondag 29 tot en met dinsdag 31 juli gehouden wordt. Het is ook mogelijk om een of twee dagen mee te fietsen en er is een keuze tussen een 30 of 45 kilometer lange tocht die ook met pijlen uitgezet is. Er wordt dagelijks gestart tussen 10.30 uur en 13.30 bij De Schaapskooi aan Martemanshurk 12 in Schijndel.

WIJBOSCH – Op initiatief van Jan van Kampen uit Wijbosch werd acht jaar geleden de eerste editie van de fietsdriedaagse op poten gezet. Van Kampen is al zijn hele leven een wielerfanaat en was destijds penningmeester van de KBO en secretaris van buurtvereniging Grieboo. Onder die vlag en met hulp van vele vrijwilligers werd het evenement op de kaart gezet. Het is vanaf dat moment een niet meer weg te denken fietsevenement dat velen al langs de mooiste plekjes in de regio voerde. Hoewel van Kampen intussen verhuisd is en ook zijn functie als penningmeester neerlegde, is hij nog steeds elk jaar doende met 'zijn' evenement. "Ik vind het leuk om iedereen een paar leuke dagen op te fiets te bezorgen", motiveert hij. Dat vergt ondanks zijn ervaring overigens wel enige inspanning en kopzorgen. "Ik ben toch altijd aan het zoeken naar mogelijkheden om te zorgen dat het elk jaar weer net iets anders in elkaar steekt dan een jaar eerder. Verder ontvangen fietsers een kleine versnapering voor onderweg en ook daarin wil ik dan graag eens op andere manier trakteren dan een appel of minmars", lacht hij. Uiteraard liggen er ook dit jaar weer zes verschillende routes klaar. Drie voor de 30-kilometer tocht en drie voor diegene die 45 kilometer gaan fietsen. Ook in deze geldt dat er andere tochten zijn dan verleden jaar. Onveranderd is dat het langs de mooiste plekjes in de regio gaat waarbij de snel- en autowegen, maar ook zandpaden, zoveel mogelijk vermeden worden. Volgens van Kampen is zowel de 30 als 45 kilometer route voor iedereen goed te doen. "Over de langste tocht doe je in een rustig tempo, inclusief rustpauze op de helft circa vier uur", leert hem de ervaring. Het vertrekpunt is bij De Schaapskooi waar iedereen zich vanaf 10.30 uur tot 13.30 kan inschrijven. Deelname kost € 3,00 per persoon per dag, maar mensen kunnen ook gelijk voor € 7,50 drie dagen meedoen. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis deelnemen. De ervaring leert dat het animo van de jeugd overigens niet zo hoog is. Begrijpelijk, maar toch jammer, aldus de organisator. Deelnemers ontvangen na inschrijving een route op papier, maar hoeven deze in wezen niet te gebruiken. "We zetten alles uit met pijlen dus het wijst zich vanzelf", meldt van Kampen. Hij kan natuurlijk niet alles zelf. Hij prijst zich derhalve gelukkig met de hulp van tientallen vrijwilligers en hoopt tot slot dat er ook dit jaar weer velen mee gaan fietsen. Voor informatie: 06- 53622534.

Meer berichten