Wiljo en Marvin geketend in de hitte aan het Grienselhof om aandacht te vragen voor de leegstand in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel
Wiljo en Marvin geketend in de hitte aan het Grienselhof om aandacht te vragen voor de leegstand in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Kunstenaars boos om leegstand

Wendy van Lijssel

'Wij schreeuwen echt om ruimte'

Ze zijn boos dat de monumentale voormalige bibliotheek aan het Grinsel in Den Dungen oftewel de Grienselhof al 4½ jaar leeg staat terwijl zij, en vele anderen, een nijpend ruimtegebrek hebben. Daarom lieten kunstenaars Wiljo Hooijmans en Marvin van de Vorstenbosch zich afgelopen week enige uren in de brandende zon aan de ketting leggen.

DEN DUNGENEen ludieke actie waarmee zij het probleem op de kaart willen zetten. Naast reacties van passanten verscheen uiteindelijk burgemeester Pommer met een fles water en enkele glaasjes voor de 'activisten'. Marvin van de Vorstenbosch uit Heeswijk-Dinther en Wiljo Hooijmans uit Den Dungen zijn kunstenaars. Beiden schreeuwen figuurlijk echt om werkruimte. Eerstgenoemde heeft een plekje bij TUF, het atelier van Anette Jacobs. Een ruimte die te klein is om er goed uit de voeten te kunnen. Een probleem waar ook Hooijmans, die engelen schildert en plaatselijk bekend staat als 'de engelenman', mee worstelt. Hij heeft er zoveel dat hij tussen de engelen woont en zijn 'kont niet kan keren.' Beiden bieden 'Eerste hulp bij leegstand'. Bij voorkeur door antikraak een ruimte te mogen bezetten en inrichten in de leegstaande bibliotheek. Die staat intussen al vele jaren leeg."Eigenlijk is het een prachtig monumentaal pand. Omdat het leeg staat verpietert en vervalt het steeds meer. Wij hadden hier allang kunnen werken en velen met ons. Dat zou een win-win situatie zijn geweest, want dan was het gebouw ook verzorgd en onderhouden gebleven. Dit is eeuwig zonde voor iedereen", zo stellen ze.Met het concept plan dat Anette Jacobs en Christel Heijmans de gemeente jaren geleden aanboden, gebeurde tot hun verdriet en frustratie, niets. "Er waren destijds gegadigden uit allerlei sectoren die, tot er echt begonnen zou worden met het realiseren van de gebiedsvisie, graag hun intrek hadden genomen", aldus Jacobs. Dat genoemde kunstenaars het probleem ludiek op de kaart zetten kan rekenen op waardering. Ondanks de vakantie en het weer kon het tweetal rekenen op aandacht. De meest onverwachte bezoeker was uiteindelijk burgemeester Pommer in hoogst eigen persoon die gewapend met een fles water ten tonele verscheen. Hoewel hij geen concrete toezeggingen kon doen en er in zijn vrije tijd was 'omdat ik hoorde dat er een ludieke actie gaande was in het dorp waar ik woon en ik daarom toch even kom kijken', toonde hij ook begrip. "Het feit dat ik er ben, betekend dat ik meeleef", aldus Pommer om toe te voegen: "Er is heel lang gesproken over de Grienselhof en wat er zou moeten gebeuren, maar dat is eerder niet gelukt. Er wordt nu een integrale gebiedsvisie, over Grienselhof en De Blauwe Scholk ontwikkeld. De huidige coalitie wil de leegstand in de komende periode oplossen. Er wordt echt aan gewerkt", aldus Pommer opbeurend. De burgervader verwees beide heren door naar de verantwoordelijke wethouders om met hen in gesprek te gaan.

 

Meer berichten