Sabine Ticheloven is op zoek naar herinneringen aan de Javaanse Surinamers die lang in Sint-Michielsgestel woonden.
Sabine Ticheloven is op zoek naar herinneringen aan de Javaanse Surinamers die lang in Sint-Michielsgestel woonden. (Foto: )

De Javaanse Surinamers in Gestel

Wendy van Lijssel

Zoektocht naar herinneringen

Ze woont in Sint-Michielsgestel, is geïnteresseerd in andere culturen en freelance schrijver van levensverhalen en bedrijfshistorie. Redenen genoeg dus voor Sabine Ticheloven om een boek te gaan schrijven over de Javaanse Surinamers die vanaf halfweg jaren '70 werden gehuisvest in voormalig seminarie Beekvliet en de bouw later van bejaardenhuis Nieuw Beekvliet.

SINT-MICHIELSGESTEL – Een onderwerp waar nog nauwelijks iets over is geschreven. Hiervoor is ze op zoek naar verhalen en herinneringen van dorpsbewoners aan de contacten/vriendschappen of gebeurtenissen uit die tijd. Eind november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Suriname kent veel bevolkingsgroepen waaronder Creolen, Javanen en Hindoestanen. Zowel de Javanen als de Hindoestanen emigreerden – al dan niet vrijwillig – naar Suriname na de afschaffing van de slavernij in 1863 om er als goedkope arbeidskrachten op de plantages te werken.Voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975 had de Nederlandse regering verzuimd om de Javaanse en Hindoestaanse politici bij de onderhandelingen te betrekken. Uit angst voor hun toekomst in het onafhankelijke Suriname besloten enkele honderden Javaanse Surinamers in oktober 1975 het vliegtuig naar Nederland te nemen. Veel van hen belandden in Sint-Michielsgestel. "Zij werden tijdelijk gehuisvest in het voormalige seminarie Beekvliet en kregen vervolgens elders in Brabant woningen toegewezen. Zo'n 60 bejaarden bleven in Sint-Michielsgestel. Omdat hun huisvesting zeer slecht was is uiteindelijk in 1988 Nieuw Beekvliet gebouwd, een nieuw bejaardenhuis aangepast aan hun manier van leven. Zo had elke kamer een kookgelegenheid, bad en toilet en was er een moskee. Nog niet eerder was er in Nederland zo'n bejaardenhuis gebouwd", weet Sabine Ticheloven.Aanleiding voor het boek is het vertrek van de laatste bewoners van Nieuw Beekvliet naar het Wereldhuis in Boxtel vorig jaar. Nu is Sabine druk doende om zich helemaal in te 'graven' in het onderwerp teneinde er een boek over te schrijven. "Ik heb intussen al met diverse mensen contact gehad waaronder het Wereldhuis, gemeentelijke ambtenaren die er destijds direct bij betrokken waren en de islamitische vereniging Rachmatullaah Islam."Ticheloven is ook benieuwd naar de ervaringen van dorpsbewoners uit de tijd. Daarom is ze nu op zoek naar verhalen en herinneringen van mensen die contact hadden met de bewoners in het oud Seminarie of Nieuw Beekvliet. Omdat ze ermee bevriend waren, er werkten, betrokken waren bij activiteiten of anderszins. Zelf kan ze zich de dag nog goed herinneren dat de pot iets anders schafte dan de gebruikelijke aardappelen, groente en vlees. "Mijn moeder gaf taallessen aan de Javaanse Surinamers en kreeg een kookcursus cadeau. Op tafel stonden kommetjes met o.a. rijst, taugé en Saoto soep. Heerlijk vond ik dat." Reageren? info@sabineticheloven.nl.

Meer berichten