Leden van Ge Wit ‘T Oit Noit Nie klussen aan hun Brabantsedag-creatie. Foto: Jurgen van Hoof
Leden van Ge Wit ‘T Oit Noit Nie klussen aan hun Brabantsedag-creatie. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Ook Boxtel van de partij in rijdend theaterspektakel

Grote bouwtenten, gehamer, gezaag en veel vlagvertoon. Wie het onder de rook van Eindhoven gelegen dorp Heeze ooit in de zomer heeft bezocht, kan dit alles niet zijn ontgaan. Ook deze week wordt er nog flink geklust en gerepeteerd door de zestien wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag om alle creaties gereed te krijgen voor de parade op zondag. Ook Boxtel is dan van de partij.

HEEZE - Op een steenworp afstand van het NS-station in Heeze rolt ook dit jaar een creatie van Ge Wit 'T Oit Noit Nie uit de bouwtent. De groep die in 1993 werd opgericht bestaat voornamelijk uit jeugdige wagenbouwers, die sinds enkele jaren de kar trekken.

Vorig jaar al ging de vriendenkring aan de slag met het algemene Brabantsedag-thema 'Van Ravenstein tot Roosendaal'. Uit een lijst met bijna driehonderd Brabantse dorpen en steden werd gekozen voor Boxtel. Met 'Missiehuis Sint Charles: op golven van geloof' brengt de groep, die 133 leden telt, een ode missiehuis Sint Charles in Boxtel. Vanuit Boxtel vertrokken er missionarissen om het katholieke geloof over de hele wereld te verkondigen.

"Ons jonge ontwerpteam wilde graag aan de slag met het thema missiezendingen. Bij ons weten is dit nog nooit eerder gedaan", vertelt Lisa Crijns. Ze is lid van het ontwerpteam. "De keuze viel op de Missionarissen van Afrika, beter bekend als de Witte Paters, omdat zij zich altijd heel erg verdiepten in de landen en culturen waarnaar ze werden uitgezonden." De Witte Paters waren in Nederland onder meer gevestigd in Boxtel, tot het klooster Sint Charles eind jaren 1980 moest wijken voor de verbreding van de autoweg N2 tot autosnelweg A2.

Een groot schip, dat tegelijkertijd ook een kerk is, trekt zondag door het centrum van Heeze. Aan de praalwagen worden onder meer 500 bijbels bevestigd. "Heel veel dingen hebben twee betekenissen. Zo zijn de masten ook religieuze kruizen", vertelt Crijns. Verder worden op de boot twee verschillende culturen samengesmolten: de Witte Paters en een Afrikaanse volksstam.

Ze kijkt uit naar het moment dat de wagen voor de eerste keer de bouwtent uit wordt gereden. "Dan heb ik meestal een zenuwachtig, maar ook supertrots gevoel", vertelt Crijns. Ze roemt daarnaast het gevoel van saamhorigheid in de aanloop naar en tijdens de Brabantsedag "Er is altijd een gevoel van concurrentie, maar niemand wordt iets misgund."

Meer berichten