Sprekers zondag zijn Anja van Gerwen en Anne Lillholm, die aan de hand van vele voorbeelden hun passie voor het quilten op aanschouwelijke wijze zullen delen met hun publiek.
Sprekers zondag zijn Anja van Gerwen en Anne Lillholm, die aan de hand van vele voorbeelden hun passie voor het quilten op aanschouwelijke wijze zullen delen met hun publiek. (Foto: )

Lezing en presentatie quilt-ambacht

Van de redactie

Vijfentwintig jaar quilten in praktijk

In het kader van de lopende expositie 'Patchwork en Quiltwerk' staat in Museum Boxtel op zondag 26 augustus a.s. om 11.15 uur een lezing/presentatie op het programma over het ambacht van patchwork en quilten. Sprekers zijn Anja van Gerwen en Anne Lillholm, die aan de hand van vele voorbeelden hun passie voor het quilten op aanschouwelijke wijze zullen delen met hun publiek.

BOXTEL - Het quilten heeft een eeuwenlange traditie. De oudst gevonden quilt dateert uit de Romeinse tijd. Zij maakten bijvoorbeeld kussens, matrassen en dekens. Het woord quilten is dan ook afkomstig van het Latijnse woord 'culcita', wat gevulde zak betekent. Een quilt is een doorgestikte deken, die wordt gemaakt van drie op elkaar genaaide lagen textiel door middel van quiltsteken. De bovenste laag bestaat uit een lap stof van patchwork. Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen worden gebruikt, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

Anja van Gerwen-Boudewijns is 59 jaar geleden geboren in Son. Als kind was ze al veel bezig met lapjes en handwerken. Na haar opleiding tot coupeuse/coupeuse lerares en modevaktekenen heeft ze jaren in een stoffen- en handwerkwinkel gewerkt en maakte ze veel kinderkleding en communiekleding. In de lezing laat ze vóór de pauze graag aan de hand van haar eigen gemaakte quilts deze ontwikkeling zien en zal ze bij elke quilt uitleg geven over de gebruikte technieken.

Anne Lillholm werd in 1962 geboren in Denemarken. Na haar opleiding werkte zij in de medische diagnostiek en is daarnaast altijd creatief bezig geweest met textiel, papier, kralen, sieraden en schilderen. Zij woont en werkt nu 18 jaar in Nuenen. In 2009 maakte zij haar eerste patchwork werkstuk en gebruikte de naaimachine om het door te quilten. In 2014 importeerde zij haar longarm quiltmachine uit de USA en sinds die tijd is zij professioneel longarm quilter. Zij ontwerpt ook quilts en neemt deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland, waar zij reeds diverse keren in de prijzen is gevallen. Na de pauze begint haar voordracht over longarm quilten met een stukje geschiedenis en via de verschillende technieken legt zij een link met de praktijk van heden. De voordracht wordt geïllustreerd met foto's die laten zien hoe divers de mogelijkheden van longarm quilting zijn.

De lezing/presentatie start om 11.15 uur. MUBO is geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie/thee verkrijgbaar. De entreeprijs is 5 euro, inclusief een bezoek aan de expositie 'Patchwork & Quiltwerk. Graag aanmelden opinfo@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Meer informatie op de website www.muboboxtel.nl

Meer berichten