Annemarie van der Wijst organiseert mede het WK Paalklimmen. Een beetje lef en gas geven is haar devies. (foto Wendy van Lijssel)
Annemarie van der Wijst organiseert mede het WK Paalklimmen. Een beetje lef en gas geven is haar devies. (foto Wendy van Lijssel) (Foto: )

Niet de boom in, maar snel de paal op

Wendy van Lijssel

WK Paalkllimmen in Wijbosch

Omlijst met muziek en een markt en een kinderworkshop wordt op zaterdag 8 september vanaf 14.00 uur het WK Paalklimmen gehouden bij Casa del Arte aan de Schoolstraat/Kapeleind in Wijbosch. Een evenement waar iedereen vanaf 8 jaar gratis aan kan deelnemen. Nodig is lef en snelheid. Wie de kat vooraf uit de 'boom' wil kijken, heeft de mogelijkheid om vrijdag vanaf 19.00 uur, zonder publiek, proef te draaien.

WIJBOSCH - De teller van het WK Paalklimmen komt met de komende editie intussen op elf te staan. Een evenement dat zich door de jaren heen ontwikkelde tot een 'klimfestijn' waar ook mensen die liever op de grond blijven, zich kunnen vermaken. Het hele festijn is namelijk 'aangekleed' met een markt, workshop en zowel overdag als in de avonduren muziek. Uiteraard ontbreekt ook een hapje en drankje niet. Centraal staan echter de twee palen waarin waaghalzen en snelheidsduivels zich als een speer naar boven dienen te klimmen waarna de bel geluid moet worden en de klok stilgezet. "We hebben de palen enige tijd geleden al gezet. Door weersomstandigheden verzakken ze altijd iets. Dat maakt dat ze niet exact dezelfde hoogte hebben. Daarom mogen deelnemers twee keer, niet de boom maar de paal in. Dan kunnen ze het in beide palen proberen. De beste tijd wordt genoteerd", legt Annemarie van der Wijst uit. Zij maakt met nog tien anderen onderdeel uit van het organisatiecomité. Meedoen is ongevaarlijk. "Iedereen wordt gezekerd en krijgt een klimtuig aan. De palen zijn van bewerkt hard hout, dus je houdt er nog geen splinter aan over", weet Annemarie. Vanaf 14.00 uur opent de markt met tientallen kramen in een zeer divers assortiment en begint ook de band NoColour te spelen. Jeugd vanaf 8 jaar laten vanaf 14.30 uur hun klimvaardigheden zien. Om 18.00 uur wordt de middag besloten met de prijsuitreiking. Daarmee is de dag uiteraard niet ten einde. Terwijl de band Yellow Pants & Friends vanaf 19.15 uur hun muziekinstrumenten laten rammelen, is iedereen vanaf 16 jaar uitgenodigd de 'strijd' aan te gaan hoewel: "Je hoeft niet mee te doen voor de winst. Dat mag ook voor de lol", aldus Annemarie. Wie mee doet of erover denkt het te gaan doen, doet er goed aan om de oefenavond op vrijdag vanaf 19.00 uur in de agenda te zetten. Dan kan er, zonder publiek of ophitsend geschreeuw, in alle rust geklommen worden en al bekeken worden welke paal het beste is of gemakkelijkst te klimmen. Uiteraard is ook dan de organisatie aanwezig zodat ook dit veilig gebeurt. De finale van het avondprogramma staat om 23.00 uur in de boeken en beloofd net als andere jaren heel spannend te worden. Dat is ook de mystery guest. "Om 23.15 uur komt er iemand langs, maar niemand weet wie. We dénken om op te treden, maar omdat we niet weten wie, is ook dat niet zeker", lacht Annemarie. Zeker is wel dat Dirk Drost de avond besluit en dat, het weer een genoeglijke dag en avond gaat worden. www.paalklimmenwijbosch.nl

Meer berichten