Het boek 'De Liempdse Scheeken: van woeste grond naar natuurparel' is rijk geïllustreerd.
Het boek 'De Liempdse Scheeken: van woeste grond naar natuurparel' is rijk geïllustreerd.

De Liempdse Scheeken: van woeste grond naar natuurparel

Op initiatief van Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Kèk Liemt wordt op 10 december het boek 'De Liempdse Scheeken, Van Woeste Grond naar Natuurparel' gepresenteerd.

LIEMPDE - De Scheeken ligt midden in de leemboskern van Nationaal Landschap Het Groene Woud en grenst aan De Mortelen en het Dommeldal. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de middeleeuwse geschiedenis, aan de ontginners van het eerste uur en aan de huidige natuur- en landschapskwaliteit. Het boek is geschreven door Ger van den Oetelaar, het telt 128 pagina`s en is rijk geïllustreerd met foto`s en tekeningen uit onder andere de collectie van Kèk Liemt en leden van Natuurwerkgroep Liempde.
De Scheeken is een gebied dat bij velen in het collectieve geheugen zit. Het is het grensgebied van Liempde met Sint-Oedenrode/Boskant en met Best/De Vleut. Het natte gebied moet in de middeleeuwen één groot natuurgebied zijn geweest. Van oudsher - tot de 19e eeuw - waren de Liempdenaren en anderen actief in Het Broek. Zij waren afhankelijk van alles wat hier aanwezig was en groeide.
Vanaf het begin van de 20e eeuw kwamen enkele gebieden in De Scheeken gevoelsmatig wat meer op een afstand te liggen, namelijk Hezelaarsbroek en Goossenbunder, daar zaten ontginners van buiten. De familie Gerritzen uit Azewijn was de eerste familie die vanaf 1913 startte met de ontginning van laatste wildernissen van De Scheeken. Net na WOII stond De Scheeken, via de ruilverkaveling, nog in het teken van de wederopbouw, gericht op vergroting van de landbouwproductie. Dankzij de landschapsarchitect Roelof Jan Benthem werd deze ruilverkaveling gebaseerd op een landschapsplan met veel respect voor natuur en landschap. Dankzij de persoonlijk inzet van Roelof Jan Benthem is de huidige landschappelijk kwaliteit van De Scheeken nog zo hoog. Het boek wordt aan deze landschapsarchitect opgedragen.
Anno 2016 is het grootste gedeelte van de Liempdse Scheeken in handen van Brabants Landschap. De natuur- en landschapswaarde wordt nog meer versterkt onder andere door de herintroductie van edelherten. Daarmee lijkt de cirkel rond. De middeleeuwse natuur is 21e-eeuwse natuur geworden. Het boek kost 17,50 euro en is verkrijgbaar via www.picturespublishers.nl. Meer info: Ger van den Oetelaar op 0411-632043, of mail naar vandenoetelaar@wxs.nl.

Meer berichten