De Diplodocus is een bijzondere aanwinst, volgens het Oertijdmuseum. Voor het eerst is er zo'n skelet vast in Nederland te zien.
De Diplodocus is een bijzondere aanwinst, volgens het Oertijdmuseum. Voor het eerst is er zo'n skelet vast in Nederland te zien. (Foto: )

Heel bijzonder skelet in Oertijdmuseum

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft een skelet van een 150 miljoen jaar oude gigantische dinosaurus bemachtigd. Het gaat om een 20 meter lange Diplodocus, een langnekdinosaurus die in 1993 is opgegraven in de Verenigde Staten.

Boxtel - De Diplodocus is een bijzondere aanwinst, want het is volgens het museum voor het eerst dat zo'n groot en origineel dinosaurusskelet op een vaste tentoonstelling in ons land is te zien. Na die in Zwitserland en Denemarken is deze de derde Diplodocus in een Europees museum. Het duurt overigens nog wel zo'n drie jaar voordat de Diplodocus in zijn volle omvang in het museum staat. De meeste van de ongeveer driehonderd botten moeten namelijk nog uit het omliggende gesteente worden vrijgemaakt.

Dat gebeurt met behulp van professionals, maar ook vrijwilligers en studenten paleontologie uit binnen- en buitenland. Het museum verwacht dat hier zo'n 10.000 manuren in gaan zitten. Bezoekers kunnen de voortgang dagelijks volgen. Zo'n 70 procent van het skelet is bewaard gebleven, mogelijk zelfs met een stuk huid. De studenten doen ook wetenschappelijk onderzoek naar de Diplodocus. Ze kijken onder meer of er in de botten bijtsporen zitten van de vleesetende Allosaurus. De nu gevonden dinosaurus lag namelijk op nog geen 100 meter van de beroemde Allosaurus 'Big Al', die twee jaar eerder werd gevonden. Het museum hoeft niet te worden aangepast voor het enorme skelet.

Meer berichten