Smartlappenkoor Gimmese Smart uit Gemonde is bezig met de puntjes op de i te zetten in aanloop naar het 12½ jarig jubileum.
Smartlappenkoor Gimmese Smart uit Gemonde is bezig met de puntjes op de i te zetten in aanloop naar het 12½ jarig jubileum. (Foto: )

Al 12½ jaar met veel Gimmese Smart

Wendy van Lijssel

Zingen met een lach en een traan

Smartlappenkoor Gimmese Smart uit Gemonde is bezig met de puntjes op de i te zetten in aanloop naar het 12½ jarig jubileum dat het koor op zondag 23 september viert in zaal De Schuif aan de Dorpsstraat 30 in genoemde plaats. Een feestje dat zij vieren met iedereen die zin heeft in een gezellige middag én twee collega koren die net als zij, deze middag twee keer een optreden verzorgen. De toegang is gratis.

GEMONDE - Het is intussen al weer 12½ jaar geleden dat de dames Riet van den Berg en Toos de Punder uit Gemonde besloten om samen een smartlappenkoor op te richten. In no time wisten zij tientallen mensen te verzamelen die het, net als zij, leuk vonden om levensliederen te zingen. Dat 'hun' koor nog steeds een 'hit' is, de agenda een hele serie optredens laat zien en er met 55 leden op de teller zelfs een wachtlijst is, daar hadden Riet en Toos destijds vermoedelijk alleen maar over durven dromen. Vermoedelijk. We kunnen het de dames niet meer vragen. Beiden overleden de afgelopen jaren veel te jong. Het koor zingt in hun naam verder waarbij Sjaak, de echtgenoot van Toos, ook al geruime tijd fungeert als dirigent. Naast Sjaak wordt het koor muzikaal begeleidt door accordeonist Peter van der Donk en drummer Rob de Vaan. Elke woensdagavond komen de leden bij elkaar in zaal 't Schuifke. Een kleinere ruimte aan de achterzijde van 'grote broer' De Schuif aan de Dorpstraat 30 in Gemonde. In verloop van jaren werd een repertoire opgebouwd van 110 nummers. "Die zingen we ook echt allemaal", vertellen voorzitter Mieke Moonemans en vice-voorzitter Kees van den Bosch. Ze leggen uit: "We zijn doorlopend doende met het instuderen van nieuwe liedjes die door onze muziekcommissie worden geselecteerd. Verder hebben we doorgaans een aantal al bekende liedjes die we nogmaals doornemen tot een optreden. Erna worden ze vervangen door andere liedjes uit ons repertoire en herhaald alles zich. Zodoende leren we nieuwe liedjes en blijven we ook de 'oude' zingen." Naast smartlappen uit de oude doos van onder andere Ben Cramer, Connie van den Bosch en Vader Abraham bestaat het repertoire ook uit hedendaagse nummers van René Schuurmans, Henk Bernard en Frans Bauer. Een selectie ervan gaat gebracht worden tijdens de jubileumviering op zondag 23 september vanaf 13.00 uur in De Schuif. De jubilaris heeft een korenmiddag georganiseerd en krijgt deze middag steun van collega koren Enjoy uit 's-Hertogenbosch en Gère Weg uit Kerkdriel. "We treden allemaal twee keer op. Wat elk koor gaat zingen is met elkaar overlegd zodat we niet 'dubbelen' en het lekker gevarieerd is", vertellen Moonemans en van den Bosch. Vanwege het jubileum opent Burgemeester Pommer de middag om 13.00 uur. Moonemans, van den Bosch en het voltallige koor zijn op moment van schrijven nog druk met repeteren, maar verheugen zich. "We gaan er voor en met iedereen een gezellige middag van maken."

Meer berichten