Vrijwilliger Ad van Opstal aan het werk in de voedseltuin van landpark Assisië in Biezenmortel.
Vrijwilliger Ad van Opstal aan het werk in de voedseltuin van landpark Assisië in Biezenmortel. (Foto: Peter Corvers)

Genieten in voedseltuin van Prisma

Peter Corvers

Groenten gaan naar voedselbank

Het aantal groenten in de voedseltuin landpark Assisië in Biezenmortel is nu logischerwijs minder dan in mei of juni. Toch staat er nog voldoende in de voedseltuin. Ondanks de droge, hete zomer is de opbrengst niet minder dan andere jaren.

BIEZENMORTEL - IVN-vrijwilliger Ad van Opstal coördineert de werkzaamheden voor de voedseltuin op het landpark. Daar worden biologische groenten verbouwd als aanvulling op het voedselpakket van de Voedselbank in Boxtel en Haaren. Sinds zes jaar heeft de voedselbank een uitgiftepunt op het terrein voor gezinnen uit Helvoirt, Haaren en Biezenmortel. "We verbouwen groenten die veel mensen eten, zoals sla, andijvie, wortel, prei, bieten, kool, paprika's en allerlei soorten bonen", zegt Van Opstal die wekelijks menig uurtje in de tuin doorbrengt. De meeste groenten staan er fris bij, ondanks de langdurige droge periode. "We hebben hier lemige zandgrond, die droogt niet zo snel uit. Het water trekt niet snel weg omdat er een leemlaag onder zit. Dat is goed voor de groenten."

Ad staat midden tussen een veldje Chinese kolen. "Gisteren heb ik er hier nog vijftien uitgehaald." En wijzend op een braakliggend stukje grond. "De laatste aardappelen hebben we daar deze week weggehaald. In het voorjaar poten we ze op een andere plek. Je moet wel wisselen natuurlijk." Hij wijst op een houten huisje, iets verderop. "Dat is een insectenhotelletje voor solitaire bijen dat ik heb gemaakt. De bijen kruipen in de rietstengeltjes en bamboestokjes die in het huisje zijn aangebracht en leggen daar hun eitjes. Het gaatje metselt de bij dicht, legt weer een eitje, maakt het gaatje dicht, enzovoort. Zo komen er een aantal kamertjes achter elkaar. Het mooie is dat het kamertje dat het laatst dichtgemetseld is, het eerst uitkomt. De bij vreet zich naar buiten, dan komt de tweede, de derde en verder. De bijen zijn belangrijk voor de groenten doordat zij stuifmeel overbrengen."

De tuin is biologisch, groenten worden niet bespoten en er wordt geen kunstmest gebruikt. "We kunnen het hier doen zonder bestrijdingsmiddelen. Maar we hoeven ook geen 100 procent opbrengst. Soms moeten we wel tien procent of meer van de groenten wegdoen. Bij de aardappelen knijpen we wel vijftig van die coloradokevertjes dood die aan het blad van de plant eten. Dat is voor boer met een hectare grond niet te doen, natuurlijk."

In de voedseltuin helpen, behalve vaste medewerkers, ook wel eens cliënten van Prisma mee. "Dat vinden ze prachtig. Ze dragen hun steentje bij. Die mannen genieten daar enorm van." Cor Brekelmans, bestuurslid van De Vorselaer, wijst ook op het belang van het leggen van een band tussen mensen uit het dorp en cliënten van Prisma, het doel van het project 'Groen Verbindt'. "Dorpsbewoners en cliënten moeten meer activiteiten samen gaan doen. Bij de avondwandeldriedaagse zie je dat dat goed werkt. Dat moeten we ook met de voedseltuin proberen te bereiken met allerlei activiteiten. Dat sociale aspect moeten we nog verder uitbouwen."

Meer berichten