De huidige gildekoning Stef van Gulick zal ongetwijfeld alles in het werk stellen zijn status te verdedigen.
De huidige gildekoning Stef van Gulick zal ongetwijfeld alles in het werk stellen zijn status te verdedigen. (Foto: )

Gildekoning Stef gaat voor prolongatie

Redactie

Gildeschieten op kermismaandag

De Gildebroeders van Sint Antonius en Sint Barbara uit Sint-Michielsgestel maken zich op kermismaandag op voor een bijzondere strijd. Inzet hiervan is de titel Gildekoning. De strijd om de hoogste eer vindt plaats op het gildeterrein bij de Kleine Ruwenberg. Het koningsschieten vindt, zoals het protocol voorschrijft, om de vier jaar plaats tijdens de Gestelse kermis.

Sint-Michielsgestel - De huidige gildekoning Stef van Gulick zal ongetwijfeld alles in het werk stellen zijn status te verdedigen. Zal hij ook dit keer in een zenuwslopend gevecht het winnende schot lossen en het laatste stuk van de houten vogel naar beneden halen? Het antwoord volgt op maandagmiddag 24 september.

Iedereen is welkom bij deze gildewedstrijd die de toeschouwers meeneemt in een eeuwenoude traditie. Daarbij hoort ook het bevrijden van de schutsboom van kwade geesten door een optocht van alle gildebroeders en genodigden. Driemaal zal het gezelschap rond de schutsboom trekken. Zoals de oeroude traditie voorschrijft: 'driemaal linksom'.

Schutsboom

Het koningsschieten start om 13.00 uur op het gildeterrein bij park De Kleine Ruwenberg aan de Nieuwstraat. Aan de wedstrijd gaat een door het gilde bijgewoonde Heilige Mis vooraf om 10.30 uur in de Michaël-kerk. Na de lunch en loting gaat het spektakel van start. Als afgevaardigden van de burgerlijke overheid en de kerkelijke overheid zullen burgemeester Jan Pommer en kapelaan Pieter Zimmermann de openingshandeling verrichten. Beiden met een schot op de houten vogel bovenop de schutsboom.

Hoogtepunt

Het Koningsschieten is een hoogtijdag voor het in 1612 opgerichte gilde Sint Antonius en St. Barbara. De tijd lijkt geen vat te hebben gekregen op 'De Guld'. Met 48 gildebroeders kan het Gestelse gilde met vertrouwen de toekomst in. Zeker vanwege de betrokkenheid van relatief veel jongeren, zo stelt hoofdman Thieu van Berkel niet zonder trots vast. "Ook hebben we in de Gestelse gemeenschap vele personen die ons als 'Vriend van de Guld' ondersteunen en mensen op wie we een beroep kunnen doen. Een hele kring van sympathisanten waar we enorm blij mee zijn."

Vriendenkoning 2018: Jan Olijslagers

Omgekeerd heeft ook de Guld een gulle hand. Als blijk van waardering waren de supporters van het Gilde zaterdag 2 september te gast op de jaarlijkse Vrienden Dag. Tot zogeheten 'Vriendenkoning' werd dit keer gekroond Jan Olijslagers. Hij toonde zich een heuse scherpschutter en loste het winnende schot bij de schutsboom. Na de huldiging was het feest en volgens ingewijden raakte de nieuwe koning 'goed in de olie'.

Maandag 24 september is het tijd voor het spektakel. Om 13.00 uur begint het.

Meer berichten