Foto:

Achter de bar in jaren '50

Hotel De Zwarte Leeuw van Laarhoven is een begrip in Helvoirt. Vier generaties lang heeft familie Van Laarhoven dit logement bestierd. Dat daar toch ooit een eind aan zou komen, daarvan is op deze foto – halverwege jaren vijftig - nog geen weet. Hier wordt met lachende gezichten een borreltje geschonken. De Zwarte Leeuw – één van de oudste herbergen van Nederland - kan buigen op een rijke historie. Het blijkt een fijne vergaderplek voor kerkmeesters, pastoors en schepenen (in 1551) en een goede locatie voor een koopdag (in 1560).

Helvoirt - Verschillende families zijn eigenaar totdat Petrus van Laarhoven in 1882 het roer in handen krijgt. Dan blijft de herberg – tot 2016 – onafgebroken eigendom van de familie. Zwarte bladzij in het bestaan in kerst 1944; daags na de feestdagen brandt het oude stamhuis af, doordat twee geallieerde vliegtuigen er vlakbij zijn gebotst. Het duurt zes jaar voordat de Zwarte Leeuw uit zijn as zou herrijzen. Welke herinneringen heb jij aan de Zwarte Leeuw? Vertel het ons!

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons! 'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via de website www.bhic.nl/helvoirt en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl.

Meer berichten