D66 Lijsttrekker voor de Provinciale Staten Anne-Marie Spierings streeft naar een mooiere wereld. Foto: Wendy van Lijssel
D66 Lijsttrekker voor de Provinciale Staten Anne-Marie Spierings streeft naar een mooiere wereld. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Een mooiere wereld met Anne-Marie

Wendy van Lijssel

Schone lucht en in harmonie leven

Schone lucht, een grotere diversiteit aan planten en dieren en vooral in betere harmonie met elkaar samen leven. Dat is waar D66 lijsttrekker voor de provincie Brabant, Anne-Marie Spierings uit Sint-Michielsgestel zich onder andere sterk voor maakt. Nu wil ze landelijk voorzitter van haar partij worden. "De wereld een beetje mooier maken", vat ze het zelf stralend samen.

SINT-MICHIELSGESTEL – Anne-Marie Spierings groeide op in Vinkel, doorliep gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther om aansluitend natuurwetenschappelijke milieukunde te gaan studeren in Nijmegen. "Dat deed ik vanuit idealisme", blikt ze terug en vervolgt: "Ik wilde en wil Brabant een beetje mooier maken. Het is de allermooiste provincie van Nederland. Er gebeurt heel veel. Er zijn prachtige natuurgebieden, grote krachtige steden, een bloeiende economie, veel verschillende werkgelegenheid en ontzettend gevarieerde landbouw. Als er één provincie is die leuk is om te besturen én mooier te maken, dan is het Brabant." Op provinciaal niveau meedenken, praten en doen is precies wat ze wil. "Het gebied is groter dan een gemeente, maar gelijktijdig zo dat de mensen dichtbij staan en er voldoende tijd en ruimte is om in gesprek te gaan", vertelt ze. Na het succesvol afronden van haar studie, vond ze een baan waarin ze bijvoorbeeld milieu effect rapporten schreef voor overheden. Omdat het vervolgens uit haar handen was en ze geen enkele invloed meer had op wat er besloten werd, wilde ze liever dichtbij de plek zijn waar die beslissingen genomen werden. Dus besloot ze de politiek in te gaan. "Ik belde de fractievoorzitter van provinciale staten en zei haar wat ik wilde", lacht ze om te bekennen: "Ik was wel nerveus." Spierings koos bewust voor D66 omdat deze partij zich volgens haar, hard maakt voor precies dat, waar haar hart ligt. "D66 heeft 5 richtingwijzers. Mijn favoriete is het streven naar een duurzame en harmonieuze samenleving. Tevens is het belangrijk dat er vertrouwen gesteld wordt in eigen kracht maar ook; 'Beloon prestaties en deel de welvaart', is iets wat me aanspreekt", doet ze uit de doeken. Recent werd ze gekozen tot lijsttrekker voor de Provinciale Staten en is ze doende om de door D66 ingezette veranderingen een vervolg te geven. "De veehouderij schoner maken en veel meer inzetten op duurzame energie en dus energie besparing", laat ze weten. Op moment van gesprek was ze in de race voor het landelijk voorzitterschap van D66. Iets wat ze als volgt uitlegt. "Dat is als voorzitter worden van een voetbalclub. Het is een vrijwillige functie die je naast je werk doet", legt ze uit, om te besluiten met: "Maar dat maakt niet uit, want als je hart hebt voor de partij, dan wil je dat deze goed draait en dat alle leden tot zijn recht komen." Wát ze ook doet. Anne-Marie Spierings is een wereldverbeteraar die zich oprecht inspant om de wereld, zoals al eerder gemeld, een stukje mooier te maken.

Meer berichten