Katie met collega’s Aldwin en Charles. Katie benaderen? Dat kan onder meer via Instagram (katie.rnewt) en Facebook (Katie Jayne Rnewt).
Katie met collega’s Aldwin en Charles. Katie benaderen? Dat kan onder meer via Instagram (katie.rnewt) en Facebook (Katie Jayne Rnewt). (Foto: )

Even voorstellen: Katie Jayne, jongerenmedewerker in Haaren

Katie werkt al 6 jaar als jongerenwerker bij ContourdeTwern - R-newt. Voorheen in Berkel-Enschot en Udenhout. Sinds 1 juli doet ze dat ook in Haaren.

Haaren - Katie: "Ik heb op verschillende plekken gewoond in Brabant, maar ben nu gesetteld in Goirle. Daar heb ik een huis gekocht." Misschien is dat wel een reden dat Katie Jayne snel aansluiting vindt. "Zonder in details te treden, kan ik wel zeggen dat ik mij makkelijk kan verplaatsen in jongeren en andersom. Ik heb vroeger ook vaak mijn hoofd moeten stoten en had geen makkelijke jeugd", zegt ze, om meteen te vervolgen: "Het is niet waar dat een jongerenwerker zich alleen bezig houdt met jongeren die overlast veroorzaken. Je hoeft geen 'troublemaker' te zijn om met mij in contact te komen".

"Ik kom op plekken waar jongeren komen. Tuurlijk ga ik naar de hangplekken, maar ik kom ook op scholen, bij verenigingen of bij evenementen zoals een kermis, een festival of wat dan ook. Vaak naar aanleiding van een melding, maar niet altijd. Het is belangrijk om jongeren te ontmoeten op hun eigen terrein. Dat is laagdrempelig en praat veel makkelijker. Een kantoorsetting werkt niet altijd."

Dan start het gesprek. "Ja, dat kan over van alles gaan. Een kennismaking kan bijvoorbeeld gaan over een leuk festival waar jongeren zijn geweest. Als een eerste contact is gelegd en er ontstaat een band volgt daarna het gesprek veel makkelijker. En soms komt daar dan uit dat je de jongere ergens bij kan helpen, maar soms ook niet. Met of zonder hulpvraag, jongeren kunnen altijd bij het jongerenwerk terecht. We staan ook open voor leuke ideeën van jongeren om iets te organiseren bijvoorbeeld. We vinden het belangrijk dat er gekeken word naar wat een jongere kan, in plaats van wat niet kan. Zo'n hulpvraag hoeft ook niet iets ernstigs te zijn. Een jongere kan problemen hebben met het maken van een CV of wil graag een voetbaltoernooi organiseren, maar weet niet hoe je dat aanpakt. Of soms weet een jongere wel waar hij/zij terecht kan, maar is het te spannend om dat zelf te doen of zijn de verhoudingen niet goed. Ik zie mijzelf dan als bruggenbouwer. Ik ben de link tussen de jongere, scholen, ouders, GGD, you name it." Je werkt hier nog niet lang. Hoe pak je het hier aan? "Op eenzelfde manier als ergens anders. Al is er natuurlijk wel een opstartperiode waarin je de dorpen goed moet leren kennen. Ik ben begonnen met simpelweg wat wandelingen te maken."

Meer berichten