Foto:

Van de wieg tot het graf

Stralende gezichten, feestelijke toneelstukjes en lange tafels vol lekker eten: het veertigjarig priesterfeest van Franciscus Goijaerts – regent van Beekvliet in Sint-Michielsgestel - is in juni 1949 uitgebreid gevierd, getuigen de vele foto's. Nog geen half jaar later is de fotograaf opnieuw aanwezig maar dit keer om een heel andere reden: om de begrafenis van de geliefde priester in beeld te brengen. Een tweejarige dreumes kijkt schuchter in de camera: het is één van de eerste foto's die van Franciscus Alardus Josephus Antonius Goijarts is gemaakt.

Sint-Michielsgestel - In 1886, een tijd dat het maken van foto's voor de meeste mensen nog een zeldzaamheid is. Maar de jonge Frans is zoon van de vooraanstaande Tilburgse wethouder en architect Leonardus Goijaerts en zal in zijn jonge leven nog vaker worden vereeuwigd.

Bij de foto van zijn plechtige communie uit 1896 staat: "Daarna vertrok hij naar het seminarie. Op 5 juni 1909 werd hij priester gewijd." Zijn naam duikt daarna vooral op als regent – hoofd van het internaat – van Beekvliet. Goijaerts staat bekend als een bescheiden, vriendelijke en charmante man die liever op de achtergrond blijft. In juni 1949 wordt zijn veertigjarig priesterschap gevierd. Maar de grens tussen leven en dood is soms niet meer dan een dun bibberige lijntje; op 4 november van dat jaar overlijdt Goijaerts. Nadat hij eerst als peuter al is gefotografeerd, legt een fotograaf van persbureau Het Zuiden de geliefde priester ook vast, opgebaard in zijn doodskist.

Meer berichten