Het jongenskoor voor kasteel Stapelen in de jaren '50.
Het jongenskoor voor kasteel Stapelen in de jaren '50. (Foto: Archief Cantasona)

Jongenskoor van de Heilig Hartparochie

Redactie

Van 6 oktober tot en met 2 december 2018 organiseert Museum Boxtel (MUBO) een expositie over de geschiedenis van het jongenskoor Cantasona van de Heilig Hartparochie.

Boxtel - Cantasona zou dit jaar 75 jaar hebben bestaan, maar werd in 1999 opgeheven door te weinig aanwas. Een instituut met grote nationale bekendheid, vanaf de jaren ’50 decennia lang, door onder meer een eerste prijs te winnen op een concours in Scheveningen. De expositie vertelt de geschiedenis van Cantasona met attributen als koorboeken, foto’s, krantenknipsels, audio- en video-opnamen en nog veel meer.

In haar 56-jarig bestaan zijn honderden Boxtelse jongens lid geweest van Cantasona. Velen koesteren daaraan nog warme jeugdherinneringen zoals ook de vijf initiatiefnemers van de expositie: Kees Doevendans, Hans van Liempt, Geert Koelink, Jos Vervoort en Mart van Schijndel. Gemiddeld was je maar zo’n 4 tot 5 jaar lid, want daarna kreeg je de baard in de keel. Cantasona was een echte vereniging die naast het zingen ook allerlei nevenactiviteiten organiseerde voor de jonge leden. Een rijke geschiedenis met landelijke bekendheid, die in de expositie in woord, beeld en geluid wordt gepresenteerd aan de hand van talrijke attributen en geluids- en video-opnamen. Kortom, een feest der herkenning van een nostalgisch verleden voor iedere bezoeker. Meer informatie over Cantasona is te vinden op de website www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl.

In het kader van de expositie staan ook twee lezingen op het programma. Op zondag 25 november om 11.15 uur over Cantasona door koordirigent Kees Doevendans onder het motto ‘zingen en nog ‘ns zingen’. Ter afsluiting van de expositie draagt Kees van Houten, musicus en concertorganist, op zondag 2 december om 11.15 uur limericks over kerkmuziek voor. Men kan zich nu al voor de lezingen aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Kosten 5,00 euro per persoon. Meer informatie is te vinden op www.muboboxtel.nl.

Meer berichten