Op de plek van de voormalige basisschool de Hasselbraam in Haaren worden woningen gebouwd.
Op de plek van de voormalige basisschool de Hasselbraam in Haaren worden woningen gebouwd. (Foto: Op de plek van de voormalige basisschool de Hasselbraam in Haaren worden zes patiowoningen gebouwd en veertien sociale huurwoningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. )

Woningbouw op plek Hasselbraam

Peter Corvers

In totaal twintig woningen

Op de plek van de voormalige basisschool de Hasselbraam in Haaren worden zes levensloopbestendige patiowoningen gebouwd onder de naam Hofmeester. Deze woningen zijn onderdeel van een plan van in totaal twintig woningen op deze plek waarvoor in maart het startsein werd gegeven.

HAAREN - De zes vrijstaande patiowoningen worden gebouwd aan de kant van de Piet Heestersstraat en de Reitselaan op loopafstand van het centrum. Het zijn energiezuinige woningen met zonnepanelen, wel gasgestookt. De woningen hebben een vrij in te delen bovenverdieping.

Voor de woningen is gekozen voor een landelijke, dorpse architectuur met wit geschilderde baksteengevels en antracietkleurige gebakken dakpannen. De zes patiowoningen met een inhoud van 400 m3, zijn alle verkocht voor 345.000 tot 369.000 euro. "Daar was veel vraag naar, voornamelijk van 55-plussers", zegt projectleider Robert van Gendt van bouwbedrijf Hendriks Coppelmans uit Uden.

De veertien woningen, geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens, worden gebouwd aan de kant van de Haarensteijnstraat, eveneens door Hendriks Coppelmans in opdracht van wooncorporatie Woonveste. Die wijst op de duurzaamheid van de sociale huurwoningen. "Dit betekent dat er op jaarbasis evenveel energie kan worden opgewekt als er wordt verbruikt", zegt Astrid Pieters, wijkregisseur bij Woonveste. "De huizen, zonder gasaansluiting, worden zeer goed geïsoleerd, boven de wettelijke norm." De warmte wordt opgewekt via een warmtepomp. Alle huizen, met een voor- en achtertuin, krijgen vloerverwarming en worden voorzien van zonnepanelen." Als compensatie voor de energiebesparing betaalt de huurder een vergoeding, een zogenaamde energieprestatievergoeding (EPV) van circa 120 euro. De huur bedraagt rond 600 euro, exclusief de EPV, dus onder de huurtoeslaggrens. Woonveste wijst woningen toe op basis van inschrijfduur.

De woningen, verdeeld over twee blokken van zes en acht, hebben een eigentijdse architectuur. "Ze zijn ontworpen om zoveel mogelijk zonnepanelen op de zuidzijde van het dak te kunnen plaatsen", zegt Pieters. "Met rode gevelstenen, deels wit beschilderd, en grijze dakpannen sluiten ze aan bij het dorpse karakter van Haaren."

Aanvankelijk zou woonstichting Woonwijze uit Vught de woningen ontwikkelen op de voormalige schoollocatie. Maar de woonstichting trok zich terug omdat de overname van de grond in strijd zou zijn met de Woningwet. De gemeente Haaren heeft dit altijd bestreden. Doordat er binnen Woonwijze, na het vertrek van directeur Gerard Velthuizen een andere wind is gaan waaien ging dit bouwplan niet door. Om dezelfde reden werd ook woningbouw op de plek van de voormalige de Klim-Op school in Haaren, waar Woonwijze een plan voor op tafel had liggen, afgeblazen.

Oplevering van de zes patiowoningen is in december, de bouw van de veertien sociale huurwoningen is in februari afgerond.

Meer berichten