Mevrouw Hochstenbach is sinds enkele maanden deelnemer van 'Dagje thuis' in Helvoirt.
Mevrouw Hochstenbach is sinds enkele maanden deelnemer van 'Dagje thuis' in Helvoirt. (Foto: )

'Dagje thuis' zorgt voor gezelligheid

Redactie

Dagbesteding in Helvoirt en Esch

"Er is niets leukers dan een dagje eruit, iets leuks doen en onder de mensen zijn", vindt mevrouw Wil Hochstenbach (91) uit Helvoirt. Sinds enkele maanden gaat ze naar de dagbesteding 'Dagje thuis' in haar eigen dorp.

Helvoirt/ESCH - Ook in Esch is deze dagbesteding onlangs gestart. Voor ouderen - ook voor mensen met dementie - die op een gezellige manier de dag willen doorbrengen. En het mooie is dat een 'dagje thuis' gedragen wordt door dorpsgenoten als vrijwilligers. "Dagje thuis is voor ouderen die nog zelfstandig wonen en graag met anderen de dag doorbrengen", zegt Ineke Matheeuwsen. Ze is ouderenwerker bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern, een van de organisaties die het initiatief nam tot deze bijzondere dagbesteding in de gemeente Haaren.

'Dagje thuis' is er nu in Helvoirt en Esch. In Haaren staat het in de steigers en en in Biezenmortel wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Overigens is deze dagbesteding niet exclusief voor ouderen. "Ook mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, of niet meer zo mobiel, of vergeetachtig, zijn welkom", zegt Matheeuwsen. "Ontspannen, ontmoeting en gezelligheid staan centraal. Daarnaast worden eventuele mantelzorgers ontlast." Een indicatie is niet nodig. Mevrouw Hochstenbach is sinds enkele maanden deelnemer van 'Dagje thuis' in Helvoirt. "Het is fijn enkele vaste activiteiten in de week te hebben en om nieuwe contacten op te doen. In een andere omgeving zijn, vergroot je wereld." Ze geniet vooral van de uitstapjes. "Er is niks zo gezellig als iemand die tegen me zegt: 'Ik kom je halen, we gaan iets leuks doen en daarna breng ik je weer thuis.' Dat is een feestje!" Het programma van 'Dagje thuis' staat niet vast, maar wordt mede door de deelnemers ingevuld. "We beginnen met koffie drinken. En we gaan bijna altijd even naar buiten", zegt mevrouw Hochstenbach. Een fijne dag hebben: dat is het uitgangspunt. Harrie den Ouden (81), deelnemer in Esch, vindt dat dat goed lukt. "Tijdens 'Dagje thuis' hedde efkes praat. We hebben het gezellig met elkaar; het is een leuk clubje."

Meer berichten