Foto:

Extra zetje met hulp van Vrienden

Wendy van Lijssel

'Meer maatwerk dan standaard'

Met ingang van het nieuwe jaar opent het Anna Hospice gelegen naast Sint Barbara in Wijbosch. Een warme, sfeervolle plek in huiskamersferen waar verblijf en zorg op maat geboden worden aan mensen in de laatste fase van hun leven. Om daar nog een extra schepje bovenop te doen wordt intussen ook gewerkt aan het realiseren van Vrienden van Stichting Anna Hospice.

SCHIJNDEL - Het voormalige klooster, pal naast Sint Barbara in Wijbosch werd vele jaren bewoond door de Zusters van Liefde. Hoewel deze er niet meer wonen, zal het ook in de toekomst aan liefde niet ontbreken in het Anna Hospice dat er vanaf 7 januari 2019 de deuren opent. Daarmee gaat voor Dominique den Brok en Ellen van der Heijden een wens in vervulling waar zij al enkele jaren mee doende waren. Eerstgenoemde is directeur cluster behandeling revalidatie ondersteuning thuis en laatstgenoemde is actief als teammanager van twee revalidatieafdelingen in Schijndel en gaat deze functie ook vervullen in het toekomstige hospice.

"Laverhof staat dicht bij de lokale gemeenschap en daar willen we ook graag bij aansluiten. We boden al palliatieve zorg (dat is zorg aan terminaal zieken red.) verspreid over diverse locaties op revalidatieafdelingen. Het idee was er al langer om deze te bundelen. Niet op een afdeling, maar los van een verpleegafdeling. Een aparte plek waar mensen die ongeneeslijk ziek zijn kunnen verblijven en de tijd die hen nog rest zo kwalitatief hoog mogelijk maken in een warme, gemoedelijke (huiskamer)sfeer", vertellen de dames. Uiteraard wordt zorg geboden door professionals. Deze worden bijgestaan door vrijwilligers die daar een speciale training voor gaan volgen. Zij zijn er om met gasten bijvoorbeeld een wandelingetje te maken, samen een spelletje te spelen en eigenlijk al het denkbare. Omdat het voor mensen in de laatste levensfase prettig is om deze in de eigen omgeving door te brengen en het ook ruimte biedt aan jonge mensen, is Anna Hospice absoluut van meerwaarde voor Schijndel en naaste omgeving. Dat het er niet eerder kwam had te maken met een gebrek aan financiële middelen en ruimte. Beide zijn getackeld maar inmiddels wordt ook gewerkt aan het opzetten van Vrienden van Stichting Anna Hospice. Dominique en Ellen: "Het Hospice wordt zo sfeervol en warm mogelijk aangekleed, maar we hebben niet de middelen voor net dat tandje extra. Zowel qua inrichting als ook voor de mensen die er komen te verblijven. We willen bijvoorbeeld graag 'wenseten' aanbieden. Dat wil zeggen dat gasten aan kunnen geven willen wat zij graag willen eten. Verder is er een tuin, maar geen tuinverlichting of een tuin set, een relaxstoel in de gemeenschappelijke ruimte zou fijn zijn, maar ook spelletjes in de kast. Wij willen echt graag meer maatwerk geven dan de standaard zorg. De Stichting Vrienden van zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen."

Meer berichten