Een kijkje in de keuken van het Groot Seminarie in Haaren in de zomer van 1944.
Een kijkje in de keuken van het Groot Seminarie in Haaren in de zomer van 1944. (Foto: )

Kijk naar toen: Raak niet van de kook

HAAREN - We staan in de keuken van het Groot Seminarie in Haaren, in de zomer van 1944. De zusters staan bij het kolenfornuis, tussen grote potten en pannen. Klaar om een maaltijd te bereiden en dat is op een dergelijk kooktoestel een hele uitdaging.

Koken in een keuken? Lange tijd is dat alleen weggelegd voor de welgestelden, die hun personeel in een ander vertrek de maaltijd laten voorbereiden. Gewone mensen kookten op het haardvuur of de kachel. Pas rond 1900 komt de keuken meer in opkomst en daarmee maakt ook het kolenfornuis haar entree. In feite kun je een dergelijk fornuis zien als een geëmailleerde vierkante bak op poten. In deze bak zit de stookruimte, met daarnaast de oven. Aan de voorkant zie je een aantal deurtjes, bestemd voor de stookruimte, de aslade, en een brandstofvoorraad. Kookte jouw oma op een dergelijk fornuis? Welke herinneringen maakt deze foto bij jou los?

Kijk Naar Toen:

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons! Reageren kan via www.bhic.nl/haaren en ga naar Kijk Naar Toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl

Meer berichten