Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door v.l.n.r. Wethouder Maruška Lestrade, MUBO voorzitter Maria Voets en toenmalig directeur van de Petrusschool Ilse Lamers.
Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door v.l.n.r. Wethouder Maruška Lestrade, MUBO voorzitter Maria Voets en toenmalig directeur van de Petrusschool Ilse Lamers. (Foto: MUBO)

Gidsen vertellen over geschiedenis van Boxtel

Redactie

Museum Boxtel is dit jaar gestart met rondleidingen op vaste dagen over de geschiedenis van Boxtel. De laatste rondleiding komt echter in zicht.

Boxtel - Voorlopig worden de tochten nog gegeven met een frequentie van eenmaal per maand. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten rondleidingen, waarvan één ook met een uitstapje in de directe omgeving van het museum. De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen. Dat zijn Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, én door historicus Willem Wittenberg, die samen met Ben Ophof in MUBO een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. De laatste vaste rondleiding van dit jaar staat gepland op zaterdag 24 november om 14.00 uur.

Canon

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema’s, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van onder andere de Heemkunde Boxtel. De 49 thema’s zijn verbeeld en verwoord in onze vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Belangstellenden kunnen kiezen uit drie rondleidingen. Een algemene rondleiding binnen MUBO op basis van een door de gids bepaalde selectie van circa 10 van de 49 vensters van de canon van Boxtel, een specifieke groepsrondleiding op basis van wensen van de groep over onderwerpen waarover men graag wil horen en een rondleiding deels binnen en deels buiten in de directe omgeving van MUBO. Buiten wordt dan aandacht besteed aan historisch Boxtel’s erfgoed, zoals de Heilig Hart kerk, het Ursulaklooster, de Angelaschool.

Meer info of aanmelden via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Meer berichten