Burgemeester Ederveen: "Illegale goederenstroom via de Koeriersdiensten een groot probleem in Brabant en Zeeland." Foto: Pixabay.
Burgemeester Ederveen: "Illegale goederenstroom via de Koeriersdiensten een groot probleem in Brabant en Zeeland." Foto: Pixabay. (Foto: )

Taskforce pakt ondermijning aan

Redactie

Niet zomaar wat koeriersbedrijven

Taskforce Brabant-Zeeland onderschrijft de problemen op het gebied van de illegale goederenstroom bij de post- en koeriersbranche, zoals onlangs beschreven in diverse on- en offline media. Het gaat bijvoorbeeld om drugs.

Regio - De urgentie om tot een gezamenlijke aanpak te komen met Politie, OM en de Post- en Koeriersdiensten is groot. Het heeft dan ook een hoge prioriteit in de programmering van de TaskForce.

Drugs via de post

Ondermijnende criminaliteit is vandaag de dag internationaal en flexibel. Het aanbod wordt steeds mobieler: er worden nieuwe markten en legale distributiekanalen misbruikt om de verkoop van drugs via het darkweb internationaal te leveren. Dit blijkt ook uit de internationale drugsconferentie die vorige week plaatsvond in Den Bosch, naar aanleiding van het internationale Dismark onderzoek 'Illegale drugsmarkten in België en Nederland: Communicerende vaten?'. In 2017 waarschuwde Europol in haar onderzoeksrapport al voor de explosieve groei van online drugsverkoop via de post. Een groot deel van de in België en Nederland geproduceerde amfetamines en methamfetamines (beter bekend als meth, red.) lijkt echter geëxporteerd te worden naar landen buiten Europa. Australië is hierbij een van de belangrijkste bestemming.

Anton Ederveen, de burgemeester van Valkenswaard en bestuurlijk trekker post- en koeriersdiensten: "We moeten niet onderschatten dat de illegale goederenstroom via de Koeriersdiensten een groot probleem is in Brabant en Zeeland. We maken er ons dan ook grote zorgen over: het gaat niet zomaar over een paar koeriersbedrijven in deze regio. We hebben de risico's scherp in beeld en hierover zijn we met het OM, Politie en Post- en Koeriersdiensten in gesprek. Het doel is om in Brabant en Zeeland barrières en drempels op te werpen om drugs en andere illegale producten-vervoer tot nul terug te brengen."

Meer berichten