Links Jenny van den Baas uit Esch. Zij speelt voor Dupke uit Sint-Michielsgestel en ging dit najaar naar het EK.
Links Jenny van den Baas uit Esch. Zij speelt voor Dupke uit Sint-Michielsgestel en ging dit najaar naar het EK. (Foto: )

Essche speelde EK Tripletten: 'Mijn meisjesdroom is uitgekomen'

Dit najaar vonden in Palavas Les Flots in Frankrijk de EK tripletten vrouwen 2019 plaats. Heel bijzonder voor Dupke-speelster Jenny den Baas uit Esch.

ESCH - "Een jaar terug ongeveer werd ik gevraagd door de selectiespeelsters. Ik was verrast natuurlijk. Ik draag de sport een warm hart toe en het is altijd al een meisjesdroom van me geweest om uit te komen voor Nederland op een EK of WK. Dit was meteen een mooie manier om mijn eigen spelniveau op een hoger plan te brengen. Dus ik besloot om mee te doen." Ze zochten in de selectie een speelster van goed niveau. Maar even zo belangrijk, iemand die goed in het team past. "Ik speelde alweer een paar jaar in het eerste team van JBC 't Dupke uit Sint-Michielsgestel, dat in de Topklasse speelt. In het seizoen 2016-2017 zijn we landskampioen geworden en hebben we gespeeld voor de Eurocup. Daarin eindigden we zelfs op een waardige 5e plaats. Ik zette mijn inzet voor het Dupke-team op een lager pitje om me helemaal te kunnen concentreren op de damesselectie. We hadden nog een klein jaar te gaan tot het EK 2018."

De voorbereiding was fors: regelmatig met het team op pad, af en toe centraal in Nieuwegein, een goede onderlinge band opbouwen, oefenen met spelen in verschillende combinaties, routine inslijpen. Wekelijks een programma van oefeningen afwerken en de resultaten inleveren. "Dat onderdeel kon ik gelukkig bij 't Dupke uitvoeren. Maar vooral veel toernooien spelen, als het maar even kon toernooien van hoog niveau. Drie spraakmakende toernooien van internationale allure wisten we met winst af te sluiten, in Blangy-sur-Bresle in Frankrijk en Lummen en Maaseik in België. Bij die laatste speelden internationale selectieteams tegen elkaar, dus dat was meteen een mooie voorproef voor het EK."

En het EK zelf? "We traden aan met onze Nederlandse selectie: Ria Bronsema, Sandy Rikkers, Katy Kamps-Bosch en ikzelf. Al het werk in de voorbereiding betaalde zich uit." Er streden 33 landen om de Europese titel. "In de voorrondes wonnen we tegen Noorwegen, Estland en Bulgarije en verloren tegen Tsjechië en Monaco. Daarmee plaatsten we ons bij de laatste 16. In de achtste finale versloegen we Tsjechië en Oostenrijk." In de kwartfinale moest Nederland het afleggen, uitgerekend tegen het enorm sterke Frankrijk, dat uiteindelijk Europees kampioen werd. "Mijn meisjesdroom is uitgekomen. Hopelijk gaan velen mij nog volgen en gaat Nederland ook in de Europese en wereldtop een plaats veroveren. Zeker op weg naar de eventuele Olympische Spelen van 2024."

Meer berichten