Foto:

Loop mee voor de Cliniclowns en laat zieke kinderen weer lachen

Wat is het toch heerlijk om na de kerstdagen en nog net in oude jaar een gezonde wandeling te maken, met als doel geld te vergaren voor zieke kinderen. Dat kan bij Te Voet Te Veld.

Helvoirt - Daarom nodigt de organisatie heel Helvoirt en omgeving uit om 30 december naar Harmoniezaal De Notenkraker in Helvoirt te komen. Tussen 12.00 en 13.30 uur start daar de winterwandeling. Er is keuze uit 4, 9 of 12 kilometer. Het startgeld van 5,00 euro voor volwassenen en 2,50 voor kinderen tot en met 17 jaar gaat in zijn geheel naar het goede doel. Dit jaar zijn dat de Cliniclowns. Iedereen kent hen van hun prachtige werk voor vooral zieke kinderen. Maar ook dementerenden genieten volop van de Cliniclowns. In de gezellige Notenkraker is volop snert, chocolademelk, glühwein, koffie en thee verkrijgbaar en er wordt gratis krentenbrood geserveerd. Alle netto-opbrengst van de verkoop gaat naar de Cliniclowns. In de Notenkraker krijgt de bezoeker een goed beeld van de Cliniclowns.

De 9 en 12 kilometerwandelaars worden verrast met een wel zeer speciale pauzeplaats. Alle routes worden met bordjes aangegeven.

Cliniclowns werd in Nederland opgericht op 17 november 1992 door professor dokter Tom Voûte (1936-2008), voormalig hoofd afdeling Kinderoncologie van het Emma Kinderziekenhuis en het kinder AMC. Het idee om zieke kinderen op clowneske wijze te benaderen bestaat al veel langer. Cliniclowns bezorgen een kind afleiding en plezier met een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen prikkelt. "Als clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van het kind. Zijn lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen. In de eerste plaats komen de kinderen niet naar de clowns toe, maar de clown bezoekt de kinderen."

Voor een Cliniclown staan de kinderen centraal, terwijl in het theater de clown zelf in het middelpunt staat. Ze creëren een nieuwe werkelijkheid samen met het kind. "Van dierentuin tot piratenschip, van groot tot klein spel, van spannend tot sprookjesachtig. Tijdens het spel zijn de clowns niet bezig met de beperkingen en onmogelijkheden van een kind. Ze kijken juist naar wat een kind wél kan en op dat moment behoefte aan heeft. Dit kan plezier zijn, maar dit kunnen ook andere emoties zijn. Hierbij kun je denken aan verdriet, angst, pijn, het zich doodziek voelen, wantrouwen, woede. De clowns respecteren deze gevoelens en passen het spel daarop aan. Het werk van Cliniclowns is maatwerk."

Meer berichten