Op initiatief van Helma en Hannie kan iedereen gaan genieten van buitenlandse gerechten tijdens DenDungenDis Foto: Wendy van Lijssel
Op initiatief van Helma en Hannie kan iedereen gaan genieten van buitenlandse gerechten tijdens DenDungenDis Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Op culinaire reis met DungensDis

Wendy van Lijssel

'We doen alles samen'

Op voortouw van de Gestelse wijkmakelaar Helma Smolders wordt door een nieuw gevormde stuurgroep waarin Hannie Hermans uit Den Dungen op woensdag 23 januari vanaf 18.00 uur in Litserborg de aftrap gegeven voor DungensDis. Een avond waarop drie koks van buitenlandse komaf, maar intussen woonachtig in Den Dungen, het favoriete gerecht uit hun geboorteland bereiden. Tijdens de kook- en eetavond is elke keer ruimte voor 24 gasten. Vol is vol.

DEN DUNGEN – Met DungensDIs is wederom een initiatief geboren waarop elkaar leren kennen centraal staat. Een avond waarop gasten niet alleen met elkaar gaan tafelen, maar een samenzijn waarop alles vanaf het moment dat de eerste pan het vuur opgaat tot en met het tafel dekken, serveren, af- en opruimen met elkaar ondernomen wordt. Het idee hiervoor kwam van wijkmakelaar Helma Smolders die tot haar plezier zag dat een dergelijke avond onder een andere noemer en in een andere kern, zeer succesvol verloopt. "Het principe is om mensen die geboren en getogen zijn in het buitenland, maar intussen in Den Dungen wonen, gerechten uit hun geboorteland te laten bereiden. Het gaat in deze echt niet specifiek om statushouders. Dat kan ook iemand uit Amerika, Finland of België gaan. Zij bedenken en bereiden de gerechten samen met gasten en aansluitend wordt er met elkaar gegeten. De achterliggende gedachte is om zo op ongedwongen wijze kennis met elkaar te maken en van elkaars cultuur te leren", vertelt ze enthousiast. Zij benaderde Hannie Hermans uit Den Dungen. Genoemde was enkele jaren als vrijwilliger actief voor vluchtelingenwerk en houdt van koken. Hannie was wel te porren voor het idee en stelde een 6-koppige stuurgroep samen. "Het accent ligt op onbekende buitenlandse gerechten, maar we gaan zeker ook een keer Nederlands eten", meldt Hannie en vervolgt: "In Den Dungen/Maaskantje wonen tientallen nationaliteiten. Elk land heeft zo zijn eigen speciale gerechten. We gaan actief mensen benaderen met de vraag of zij een avondje een gerecht uit het land van herkomst willen bereiden. Er zijn tijdens een avond drie koks. Elk neemt een voor-, hoofd- of nagerecht voor rekening. Dat wordt vooraf in overleg afgesproken. Per kok mogen er drie gasten helpen met de bereiding. De overige gasten helpen met de tafel dekken, het uit- en afserveren en na afloop ruimen we gezamenlijk op. We doen dus alles samen." Voor de 1e DungensDis wordt iedereen culinair verwend met gerechten van drie Syrische koks. Hannie: "Deze gerechten zullen qua smaakbeleving daarom wel op elkaar aansluiten", om schouderophalend te vervolgen: "Maar een andere keer kan het best zijn dat er een Zweeds voorgerecht, een Fins hoofdgerecht en een Marokaans nagerecht is." Wat het ook wordt. Bijzonder zal het zijn. Kaartjes á € 15,00 exclusief drankjes zijn vanaf 8 januari te koop bij Litserborg.

Meer berichten