Foto:

'Hart en huis openstellen met Kerst'

Peter Corvers

EngelenTafel steeds meer gedekt

Jeannette Saatrube uit Vught zette vijf jaar geleden de eerste stap voor de EngelenTafel. Intussen volgen steeds meer mensen haar initiatief om mensen uit te nodigen die anders de Kerst alleen doorbrengen.

VUGHT/HELVOIRT - "Ik heb Kerst vaak op de traditionele manier gevierd, gezellig thuis met mijn man Tjeerd, de kinderen en familie", vertelt Jeannette. "Ik keek daar altijd erg naar uit, met de hele familie bij elkaar. Toch kreeg ik steeds meer het gevoel dat het ook anders kon. Ik haalde nog te weinig bezieling uit de Kerst. Hoe kan ik het verschil maken met Kerst?, vroeg ik mij af. Kerst is een super-moment om samen mooie momenten te beleven. Maar als je alleen bent, is juist Kerst hét moment dat het meest schuurt. Dat gevoel ken ik zelf ook goed. Daar wilde ik iets mee doen. Ik wilde het anders doen."

In de woonkamer in Vught van Jeannette en Tjeerd staat een mooie, grote tafel. "Op een gegeven moment dacht ik: als ik nou eens een aantal mensen uitnodig hier thuis. Maar hoe vind ik mensen die alleen zijn met kerst? Samen met Tjeerd ben ik op zoek gegaan naar mensen die met Kerst alleen zijn. Via de huisarts en organisaties zoals het Vicki Brownhuis in Den Bosch en de Vincentiusvereniging in Vught hebben we gasten gevonden. Zo zijn we vijf jaar geleden begonnen met negen gasten."

"Die tweede kerstdag werd een fantastische avond die onze verwachtingen overtrof. Ik merkte dat als je mensen uitnodigt die elkaar niet kennen er een heel bijzondere sfeer kan ontstaan. Onze gasten vertelden van alles, ook over hun persoonlijk leven. Het was zo ontzettend fijn om dit met mensen die ik tevoren helemaal niet kende dit te doen."

"Het inspireerde mij hoe een klein gebaar zoveel impact kan hebben. Na die eerste keer vroegen wij ons af hoe mooi het zou zijn als dit op veel meer plekken zou ontstaan? Vorig jaar ben ik begonnen om mijn verhaal te delen en anderen te inspireren om een extra bordje erbij te zetten met Kerst. Al snel bleek dat velen enthousiast waren. Ze vonden het een mooi initiatief: hart en huis openstellen. Bij een aantal mensen heb ik geholpen om gasten te vinden. Die zeggen dit jaar: ik ga nu zelf op zoek naar mensen. Dat is dan soms een buurvrouw wat verderop in de straat woont en het fijn vindt om te komen. Mensen worden zich wat bewuster van het feit dat veel mensen alleen zijn met Kerst."

Vorig jaar waren er al 24 tafels waar meer dan 100 gasten aanschoven. Dit jaar zijn er tenminste 55 tafels en meer dan 200 gasten. Behalve in Vught zijn er ook EngelenTafels in onder meer Helvoirt en Schijndel. In Helvoirt gaat Crista Schuurmans op zoek naar een plek aan de kersttafel voor wie zich bij haar meldt. "Ik vind het een geweldig initiatief. Niemand hoeft zo alleen te zijn met Kerst." Vijf echtparen hebben zich bij Christa gemeld om een tafel te organiseren. "Maar het is nog niet zo makkelijk om gasten te vinden", zegt Christa. "Voor veel mensen is er nog wel een drempel, denk ik."

www.engelentafel.nl

Meer berichten