Ivo van Dommelen werkt elke dag in een andere omgeving. Hij vindt dat heerlijk. Met enige regelmatig onderhoudt Ivo contact met zijn jobcoach bij WSD. Maar hij staat vooral op eigen benen.
Ivo van Dommelen werkt elke dag in een andere omgeving. Hij vindt dat heerlijk. Met enige regelmatig onderhoudt Ivo contact met zijn jobcoach bij WSD. Maar hij staat vooral op eigen benen. (Foto: Marc Cleutjens)

Ivo: 'Heerlijk, elke dag een andere werkplek'

Redactie

Een luidruchtige bladblazer verraadt de werkplek van Ivo van Dommelen (41). Vandaag is de Berlicummer aan de slag in Schijndel, waar hij met enkele collega’s bomen snoeit, beukenhagen knipt en plantsoenen winterklaar maakt. Na een jarenlange drugsverslaving hervond Ivo zijn werklust. Nu is hij met een reeks hoveniersdiploma’s op zak helemaal in zijn element in het groenbeheer. ‘Ik wil meer diploma’s halen!’

Regio - Ivo is via WSD gedetacheerd bij Groen- en Re-integratie Arnold van Weert uit Boxtel. Hier werkt hij elke dag met enkele collega’s in het groen. ‘Een heerlijke baan’, straalt Ivo als hij de bladblazer even heeft weggelegd. "Ik werk elke dag in een andere omgeving, je kunt me overal in Brabant tegenkomen." De hovenier geniet van het werken in de buitenlucht. "Ik houd van een beetje rondzwerven", zegt hij. "Als ik te lang op dezelfde plek ben, wordt het routine en dat maakt me onrustig."

Zijn baan als stukadoor en restaurateur kon Ivo niet behouden door een drugsverslaving. Hij raakte aan lager wal en kwam zelfs terecht in een opvanghuis. Toen de WAO op de loer lag, lukte het echter om met hulp het tij te keren. "Via de Wet Werk en Bijstand kwam ik tien jaar geleden in contact met WSD", vertelt Ivo. "Ik wilde weer aan het werk. En dat ging rap hoor. Ik zat op donderdag aan tafel bij WSD, drie dagen later had ik een schoffel in mijn hand." Lachend: "Ik heb heel veel geleerd, ook over schoffelen. Dat is een kunst hoor! Als je het fout doet, richt je grote schade aan." Ivo is al enkele jaren via WSD gedetacheerd bij Groen en Re-integratie Arnold van Weert. WSD is het sociaal werkbedrijf voor de gemeente Sint-Michielsgestel. Hij kreeg én greep kansen om scholing te volgen. Trots: "Ik heb dankzij WSD het hoveniersdiploma MBO 2 gehaald en bezit licenties om te werken met een motor- en kettingzaag en een bosmaaier."

Die opleidingen waren een pittige uitdaging voor de Berlicummer, die al enkele jaren is verlost van zijn verslaving. ‘Ik vond het moeilijk om 250 Latijnse plantennamen te leren. Maar ik haalde een 8,6."

Meer berichten