Helvoirtenaar Erik Manders werd in november met zijn team Bad to the Bone eerste op het Nederlands Kampioenschap BBQ Culinair.
Helvoirtenaar Erik Manders werd in november met zijn team Bad to the Bone eerste op het Nederlands Kampioenschap BBQ Culinair. (Foto: )

Van worst bakken tot BBQ-kampioen

Peter Corvers

Erik Manders wint met team NK

Helvoirtenaar Erik Manders behaalde in november met zijn BBQ-team de eerste plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap BBQ Culinair in Gorssel. Zijn team Bad to the Bone nam voor het eerst deel aan dit NK en liet zeven teams achter zich.

HELVOIRT - Bad to the Bone bestaat behalve uit Erik Manders uit teamcaptain Peter Roos (De Wijk), Christian Boomker (Veendam) en Rick Snijder (Arnhem). Aleida Manders is secretaris van het team en verricht hand- en spandiensten tijdens de wedstrijden.

Erik maakt sinds vorig jaar deel uit van het team. "Ik zit als houthakker in de bomenrooierij", legt hij uit. "Ik nam altijd veel hout mee naar huis voor de kachel maar dacht op een gegeven moment: waar kan ik dat hout nog meer voor gebruiken. Totdat ik iemand tegen kwam die een Amerikaanse smoker heeft die je op kachelhout stookt. Ik heb toen ook zo'n smoker aangeschaft, zo ben ik begonnen."

Erik gebruikt voor BBQ-culinair ook andere kooktoestellen zoals een joystoof. "Die is gemaakt van gietaluminium die je met kolen stookt. Maar ik kook ook veel met gietijzeren pannen, daarvan heb ik een heel regiment voor allerlei gerechten. De laatste tijd kook ik het meest op een smoker uit Letland, een offsetsmoker. Culinair BBQ gebeurt alleen met hout, kolen of kokosbriketten. Dus zonder gas of elektra, anders is de uitdaging weg." Het Culinair BBQ'en is bij Erik thuis in Helvoirt ontstaan. "Ik ben begonnen met een speklapje, een hamburgertje en een worstje, net als iedereen. Op een gewone BBQ. Na verloop van tijd ben ik me er meer in gaan verdiepen, meer over gaan lezen en heb van lieverlee verschillende kooktoestellen gekocht."

Elk jaar worden er tien wedstrijden gehouden, waarvan er vijf meetellen voor het NK BBQ Culinair. "Bij elke wedstrijd maakt elk team vier gerechten. Een jury bestaande uit chefkoks geeft punten per gerecht. Die beoordeelt de geur, de smaak en de temperatuur. Maar ook de hygiëne en de manier van serveren. Die opmaak is ook echt wel een ding. Dat doen we soms met grote pincetten, zo nauw komt dat. Voor elk gerecht staat een tijd, als je te laat bent krijg je strafpunten." Op 21 september is er een wedstrijd voor het NK in Helvoirt georganiseerd door Eriks team en vrij toegankelijk. "Dus kom allemaal proeven."

Het team van Erik bereidt zich goed voor. "Wij zijn heel fanatiek men willen de lekkerste gerechten maken. Zo heb ik laatst een rollade gemaakt die ik eerst thuis vijf keer heb geoefend. Met ham, nootjes, dadels, enzovoort. Na de vijfde keer was ik pas tevreden. Uiteindelijk heb ik er paprika's ingedaan, ook spinazie, zo ben ik aan het experimenteren om het steeds lekkerder te maken."
Aan het eind van het gesprek verrast Erik de verslaggever met abrikozen met geitenkaas en dadels met gorgonzola, beide gerold in gekruid ontbijtspek. Een paar minuten in de keramische barbecue... Overheerlijk!

http://www.bbqwedstrijdhelvoirt.nl . Zie facebook: crockpot dutchoven recepten

Meer berichten