Onlangs verscheen een wandelroute langs kloosters in de driehoek Vught-Esch-Boxtel. De route voert ook door landgoed Sparrendaal in Vught.
Onlangs verscheen een wandelroute langs kloosters in de driehoek Vught-Esch-Boxtel. De route voert ook door landgoed Sparrendaal in Vught. (Foto: )

Wandelen in spoor van Witte Zusters

Peter Corvers

Looproute in Boxtel, Esch en Vught

Wandelen langs oude kloosters in de driehoek Vught-Esch-Boxtel. Onlangs verscheen de wandelroute van de Witte Zusters. Aanleiding voor het verschijnen van het boekwerkje in de serie De Paadjesmakers is het 150-jarig bestaan van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, zoals de Witte Zusters officieel heten, dit jaar.

HELVOIRT - De route is ontwikkeld en geschreven door Marina van Dalen, werkzaam bij de Witte Zusters. Zij maakte het boekje samen met Rijkert Knoppers en Maarten Sterneberg, beiden van de serie De Paadjesmakers uit Den Bosch. Van Dalen, leken-overste, is verantwoordelijk voor de zorg en welzijn van de zusters. "Ik doe bestuurlijke taken."

Waarom deze wandelroute? Van Dalen: "Er zijn veel lange afstandswandelroutes, zoals van station naar station. Wandelen is natuurlijk ontspannend, maar het is ook interessant om daarbij achtergrondinformatie te krijgen: waar loop je nu eigenlijk langs? Ik dacht: een en een is twee. Wandelen is leuk, de Witte Zusters bestaan dit jaar 150 jaar. Dat is een mooi moment om zo'n boekje uit te brengen en ook meteen wat te vertellen over de achtergronden van de Witte Zusters en andere congregaties die in de driehoek Vught-Esch-Boxtel hebben gewoond. Die informatie dreigt anders verloren te gaan."

De plekken waar de congregaties hebben gewoond zijn divers. Van Dalen: "De route loopt langs woon- en werkplekken van de Missiezusters, waar hun bestuur of klooster was gevestigd. Of waar zij hun rusthuis hebben gehad of hun missieprocuraat van waaruit ze naar Afrika werden gestuurd. Ook voert de route langs een aantal landgoederen, zoals Sparrendaal in Vught waar de Paters van Scheut woonden maar ook bijvoorbeeld landgoed Eikenhorst. Die landgoederen zijn alle openbaar." De wandelroute geeft ook informatie over andere missiecongregaties uit de driehoek Boxtel-Esch-Vught, zoals de Missionarissen van Afrika (Witte Paters), de Paters Assumptionisten, de Fraters van Tilburg, Paters Scheutisten en Zuster JMJ.

Vanaf het station Boxtel loopt de route langs kasteel Stapelen via de Burgakkers, Villa Phaf en Museum Vekemans naar het Wereldhuis. Via het Sparrenrijk komt u uit bij het voormalige klooster Sancta Monica in Esch. Daarna maakt u een keuze: via de hoofdroute richting Sparrendaal ten westen van Vught (17,5 km.) of de iets kortere variant langs Kloosterhotel ZIN (15 km). Beide routes eindigen bij station Vught. Dit jaar komt er voor de route een App beschikbaar. "Er komt dan ook een variant voor de fiets en de scootmobiel", zegt Van Dalen. "Niet alle paden zijn geschikt voor een scootmobiel, dat wordt dan via de website bekend gemaakt." In het boekje zijn behalve een gedetailleerde routebeschrijving ook kaartjes opgenomen en bevat achtergrondinformatie over de religieuze instituten met foto's en anekdotes.

Het boekje kost 2 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Zie ook: info@wittezusters.nl.

Meer berichten