Foto:

Topbiljarters strijden om nationale titel in Berlicum

De top zestien van de Nederlandse driebanders strijkt van 10 tot en met 13 januari neer in Berlicum. Cultureel centrum Den Durpsherd staat dan in het teken van het Nederlands Kampioenschap driebanden. Tijdens deze KNBB Kling Masters 2019 verdedigt regerend wereldkampioen Dick Jaspers zijn vorig jaar verworven 19e nationale titel.

Berlicum - Daarnaast is ook de huidige wereldkampioene bij de dames Therese Klompenhouwer van de partij. Maar het wordt de wereldkampioenen niet gemakkelijk gemaakt. De jonge Hagenees Glenn Hofman, die tijdens de twee eerdere edities in Berlicum tot in de finale kon doordringen, is er nu op gebrand zijn werk af te maken. Hofman struikelde in 2016 in de eindstrijd over Raimond Burgman en een jaar later was het Jaspers die de titel voor zijn neus wegkaapte. Jaspers zal zeker ook rekening moeten houden met streekfavoriet Jean van Erp, die in 2015 (Kaatsheuvel) het nationaal kampioenschap veroverde. De Heeswijker speelt als het ware in zijn achtertuin en kan altijd rekenen op een leger enthousiaste supporters. Ook Huub Wilkowski zal in zijn eigen gemeente willen schitteren. Met Jaspers, Van Erp, Wilkowski, Barry van Beers, Kay de Zwart en Roland Uijtdewillegen zijn zes Brabanders van de partij.

Het publiek is gedurende vier dagen gegarandeerd van topbiljarten. Zo geeft ook de gewezen wereldkampioen bandstoten Jean-Paul de Bruijn acte de préséance. Bij de mondiale kampioenen behoren ook Raimond Burgman en Jean van Erp, die samen met Jaspers wereldtitels voor driebandenteams veroverden.

Dat biljarten al jaren geen stoffige oude mannen sport meer is, wordt in Berlicum wederom bewezen. Het klikken met de vinger, gefluister en bescheiden klopjes op de tafel met heel rustige achtergrondmuziek hebben plaats gemaakt voor een echte belevenis. De muziek is luider, bij regelmaat klinkt er applaus en zo af en toe, wanneer de spelmomenten dat toelaten zelfs een luchthoorn. Spandoeken op de tribune zijn ook geen uitzondering meer. Hoge series worden beloond met een extra premie, welke wordt aangekondigd met een luide jingle. Bij opkomst heeft iedere speler zijn eigen tune, waarbij een sensationele presentatie en een flitsende lichtshow een en ander compleet maken. Sinds Biljart Evenementen Nederland in 2014 de organisatie van dit jaarlijks terugkerende en meest toonaangevende landelijke biljartevenement op zich heeft genomen is er een frissen wind gaan waaien door de nationale biljartwereld.

Meer over het evenement via: biljartevenementen.nl.

Meer berichten