Muziek aan Bed is een muzikale, mobiele act waarbij één cello met vier handen en twee stokken bespeeld wordt: duetten op één cello.
Muziek aan Bed is een muzikale, mobiele act waarbij één cello met vier handen en twee stokken bespeeld wordt: duetten op één cello. (Foto: )

Klassiek in de kerken: 'Wat is er mooier dan mensen raken?'

Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is op zaterdag 9 februari. Vier professionele cellistes laten cellomuziek horen in diverse bezettingen: van solo tot kwartet en zelfs met z'n tweeën op één cello.

Boxtel - Met het project Muziek aan Bed zorgen zij voor ontroering en humor in ziekenhuizen. Muziek aan Bed is een muzikale, mobiele act waarbij één cello met vier handen en twee stokken bespeeld wordt: duetten op één cello. Het is een kort, exclusief en persoonlijk optreden waarbij Muziek aan Bed tot aan een kinderziekenhuis-bed komt. Kwetsbare kinderen maken op een originele manier kennis met klassieke muziek en cello. In Boxtel wordt een gevarieerd programma gebracht. Van een Vivaldi-dubbelconcert en Bach-preludes tot Beatles Here, there and everywhere. Met werken voor solo, drie en vier celli, maar ook voor twee op één instrument.

Mensen raken

Tjakina Oosting was medeoprichter van Muziek aan Bed, waaraan inmiddels tien cellistes deelnemen. Zij heeft haar opleiding genoten aan het Utrechts conservatorium en in New York. Ze is te horen in muziektheaterproducties, orkesten, als soliste (met orkest of koor) en in verschillende kamermuziekformaties. Ze is als cellodocent verbonden aan het Muziekpakhuis in Amsterdam. Tjakina beschrijft de projectvisie: "Wat is er mooier dan met muziek mensen raken? De cello, zo dicht bij de menselijke stem, kan dat als geen ander. In deze ludieke vorm, met vier handen en twintig vingers aan één cello, maken we contact met ons publiek. Met op hoog niveau uitgevoerde muziek, gestoken in een ander jasje, kunnen we de mensen raken. Wij geloven in muziek als medicijn. Wij zien het met eigen ogen: een lach, een traan, beweging, berusting, allemaal reacties op Muziek aan Bed. Dat raakt ons ook. Daarom willen wij alle Nederlandse (kinder-)ziekenhuizen bezoeken."

Esther de Boer begon als vijfjarige op de cello. Ze voelde binding met de diepe, warme klanken van de cello. Ze studeerde vanaf haar 12de aan het Zwols Conservatorium bij Maria Hol en later bij Jeroen Reuling. Mariëtte Laport studeerde aan het Sweelinck Conservatorium bij Jean Decroos en in Parijs bij Philippe Muller. Rivke van der Staak studeerde af als docerend musicus bij Ran Varon aan de Messiaen Academie te Zwolle. Het concert is in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel en duurt van 16.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is vijftien euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen een tientje. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Meer berichten