Ragid ontvluchtte zijn moederland Irak in 2009. Nu woont hij in een mooi huis in Sint-Michielsgestel.
Ragid ontvluchtte zijn moederland Irak in 2009. Nu woont hij in een mooi huis in Sint-Michielsgestel. (Foto: Marc Cleutjens)

Ragid vervoert cliënten in Meierij: 'Werk, goed voor lichaam én geest'

Zijn werkdag begint altijd om zeven uur. Dan start Ragid Gassly (52) uit Sint-Michielsgestel de bus waarmee hij cliënten van WSD van hun huisadres naar een werkplek in de regio brengt. Plaatsen als Boxtel, Schijndel en Haaren maar ook Den Bosch en Oss staan vrijwel dagelijks in de routeplanner. ‘Ik hou van mijn baan en geniet van de mensen om me heen.’

Regio - Ragid woont met zijn gezin nu acht jaar in Sint-Michielsgestel en is blij dat hij sinds elf maanden aan het werk is bij WSD, het sociaal werkbedrijf voor die gemeente. "Ik rijd met de bus door de Meierij om medewerkers van WSD ’s morgens naar hun werk te brengen", vertelt de in Irak geboren Gestelaar. "Ik kom vaak bij de hoofdvestiging in Boxtel, maar ook bij bedrijven in andere plaatsen waar medewerkers van WSD gedetacheerd zijn." Elke werkdag is anders, zo onderstreept hij. "De ene keer zit de bus helemaal vol, de andere keer vervoer ik maar één of enkele collega’s." De routes bereidt hij elke dag voor op zijn laptop. Dankzij een boordcomputer in de bus is het een fluitje van een cent om ’s ochtends aan de rondgang langs de huisadressen van de WSD-medewerkers te beginnen. ’s Middags brengt Ragid veel collega’s weer thuis.

Ragid ontvluchtte zijn moederland Irak in 2009. Met zijn vrouw en zoontje verbleef hij korte tijd in het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Na enkele maanden in het asielzoekerscentrum in Heerlen te hebben gewoond, kreeg het gezin Gassly de sleutel van een leuke woning in Sint-Michielsgestel. "We wonen hier met veel plezier", lacht Ragid. "Maar ik mis Irak soms wel. Ook al woont er nu geen familie meer. Mijn broer leeft in de Verenigde Staten, mijn zus is gevlucht naar Australië." Hij vervolgt: "Nederland is een mooi, rustig en vooral veilig land. Ik ben blij dat onze drie kinderen hier opgroeien." Ragids oudste zoon zit op het Elde College in Schijndel, zijn jongere zoon en dochter – een tweeling die in 2010 werd geboren – gaan naar de basisschool dichtbij huis.

Ragid kreeg snel na zijn komst in Nederland taalles. "In Bagdad was ik docent natuurkunde, maar om dat vak te kunnen doceren moet ik de Nederlandse taal echt beter leren spreken", vertelt hij. "Ook sluit mijn diploma nog niet aan bij de Nederlandse eisen." Omdat de Gestelaar in de Irakese hoofdstad eveneens werkte als taxichauffeur, is zijn huidige baan bij WSD hem op het lijf geschreven. Ragid vindt het belangrijk om aan de slag te zijn. "Werken is goed voor lichaam én geest", knikt hij. "Ik leer steeds meer mensen kennen en vind het fijn om met iedereen te praten."

Meer berichten