Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag geeft Sjaan Witlox-Van Hal een receptie in de Beukenhof in Biezenmortel, vanaf 12.30 uur.
Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag geeft Sjaan Witlox-Van Hal een receptie in de Beukenhof in Biezenmortel, vanaf 12.30 uur. (Foto: peter verstijnen)

Sjaan gaat optimistisch door het leven

Bijna honderdste verjaardag

Op 10 februari 1919 werd Sjaan Witlox–Van Hal geboren in Haaren. Na enkele jaren verhuist de boerendochter naar de Zandkant in Biezenmortel, ter hoogte van waar nu camping de Weide Blik zit. Sindsdien woont ze met veel plezier in Biezenmortel. Deze week blaast Sjaan honderd kaarsjes uit.

Regio - In Biezenmortel ging de jongedame al vroeg werken bij diverse boeren in de omgeving. Zo leerde ze het binnen- en het buitenwerk van een gezin op de boerderij kennen. Een van de families waar ze werkte was de familie Verstijnen, op het Winkel. Ze werd er verliefd en trouwde in mei 1947 met Willem Verstijnen. De twee gingen wonen in de Winkelsestraat in Biezenmortel en kregen acht kinderen. In 1963 kwam ze er alleen voor te staan. "Ze werd plotseling weduwe en moest het opvoeden van een groot jong gezin en het in stand houden van een boerenbedrijf voortaan zelf voor elkaar krijgen. De oudste was pas 14 jaar, de jongste 3 jaar", vertelt zoon Peter. Ook het gemengde boerenbedrijf vroeg om aandacht. Sjaan wilde mee met de vooruitgang. In 1966 kocht ze een auto. "Ze regelde met de verkoper dat die haar elke zondagmiddag rijles gaf in haar eigen auto."

Een nieuwe tegenslag volgde in december 1974. Zoon Willie kreeg een bromfietsongeluk en overleed. "Ondanks deze tegenslag ging ze niet bij de pakken neerzitten. Optimisme, aanpakken, doorzetten en positiviteit zijn kenmerken van haar. Net als het harde werken en enthousiasme." Sjaan was actief bij diverse verenigingen, zoals de Boerinnenbond. Ook was ze mede-oprichter van Judoclub Bimo in Biezenmortel.

In 1978 neemt Sjaans zoon Toon Verstijnen het boerenbedrijf over. Moeder verhuist naar de Buunder in Biezenmortel. Nog steeds woont ze daar. Helemaal zelfstandig. "Hier krijgt ze tijd voor haarzelf en is ze actief bij diverse verenigingen." Sjaan houdt niet van niksen. De zwemclub, het zangkoor, volksdansen, kaarten, de katholieke bond voor ouderen, toneelclub Jong van Geest, Jeu de Boules: bij allemaal is ze betrokken.

In 1981 trouwt Sjaan voor de tweede keer, nu met Jan Witlox. "Samen hebben ze ruim twintig jaar een mooi en gezellig leven gehad, ook met vele reizen." In 2002 komt Jan te overlijden. Met het wel een wee van haar kinderen, twintig kleinkinderen en 34 achterkleinkinderen is Sjaan nog altijd betrokken en begaan. "Ze zal nooit klagen, maar is altijd optimistisch. Uitdagend is ze ook! Zo kan ze het als bijna 100-jarige nog steeds niet laten om met sneeuwballen te gooien of iemand met sneeuw in te smeren."

Door het achteruitgaan van haar lichamelijke conditie kan Sjaan niet meer gaan zwemmen en jeu de boulen. Ze gaat nog wel geregeld mee naar de bingo in de Vorselaar. "Ze vindt het een geweldige prestatie dat zij, net als haar eigen moeder in 1986, honderd jaar wordt. Jammer dat er geen enkele broer of zus dit meer meemaakt." Sjaan kijkt met veel plezier terug op wat ze allemaal gepresteerd en meegemaakt heeft. "Daar is ze trots op en geniet ze elke dag van."

Meer berichten