Onder de vlag van De Gestelse Pomp wordt er voor het eerst een Pecha Kucha Carnavaleska gehouden. Foto: Wendy van Lijssel.
Onder de vlag van De Gestelse Pomp wordt er voor het eerst een Pecha Kucha Carnavaleska gehouden. Foto: Wendy van Lijssel. (Foto: )

Gestelse Pecha Kucha Carnavaleska

Wendy van Lijssel

Kort, krachtig en boeiend

Geen langdradige betogen of bij in slaap vallende verhalen, maar inspirerende, interessante en boeiende zaken die mensen is overkomen, waar ze mee bezig zijn of een fascinatie voor hebben verpakt in een kort maar krachtig en met 20 beelden onderbouwd verhaal dat officieel precies 6 minuten en 40 seconden mag duren.

SINT-MICHIELSGESTEL – Dat is een Pecha Kucha avond en is wat De Gestelse Pomp op donderdag 21 februari vanaf 20.22 uur organiseert in zaal Absoluut in Sint-Michielsgestel. Niet helemaal trouwens want ze geven er een eigen draai aan. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en meedoen kan nog steeds. Wellicht is het voor veel lezers een onbekend woord en gelijktijdig nieuw fenomeen. De Pecha Kucha ook wel uit te spreken als Petsja Koetsja. Een moderne manier om op een korte maar krachtige wijze aan de hand van 20 afbeeldingen die elk 20 seconden in beeld zijn, een betoog te houden over alles wat je maar kunt verzinnen. Van een hobby, een idee, je werk, een vakantie of iets wat meegemaakt is en je leven veranderd heeft. Het kan echt van alles zijn, mits het niet commercieel is. In totaal duurt een presentatie slechts 6 minuten en 40 seconden. Noot de Kort, voorzitter van Stichting De Gestelse Pomp, bezocht in de regio een dergelijke avond en haalt het op donderdag 21 februari naar Sint-Michielsgestel. "Het was interessant, boeiend, informatief en soms erg grappig", blikt hij terug en vervolgt: "De onderwerpen die daar voorbij vlogen waren ontzettend divers. Het varieerde van een uit de hand gelopen hobby tot het favoriete vakantieland. Omdat het kort en snel gaat en beeltenissen versterken wat verteld wordt, is er voor verveling geen tijd en uiteindelijk steek je er nog iets van op ook." De Kort geeft in deze wel een eigen draai aan het geheel. "Wij houden een Pecha Kucha Carnavaleska. Deelnemers mogen hun verhaal onderbouwen met 22 beeltenissen die elk 22 seconden in beeld zijn. Het geheel duurt daarom 7 minuten en 20 seconden", legt hij uit. Hij benadrukt direct dat de term niet wil zeggen dat het over carnaval moet gaan, al mag dat uiteraard wel. Direct na de presentatie kunnen er geen vragen gesteld worden, maar wel nadat alle sessies voor de pauze zijn afgerond en nadat de 2e ronde erop zit. "Alles volgt elkaar direct op. Na de pauze volgen wederom een aantal presentaties waarop na afloop iets gevraagd kan worden", om met een lachje toe te voegen: "De vragenrondes worden, ook kort gehouden. Wie echt in het onderwerp wil duiken kan de deelnemer na afloop aanspreken om, eventueel onder het genot van een drankje, hem of haar het hemd van het lijf te vragen." Via de tamtam zijn er intussen al enkele aanmeldingen. De Kort tevreden: "JJK Bokkendonk en onder andere de nieuwe Stichting Bij Jan die Gestelse mensen aan het werk helpt gaan een Pecha Kucha Carnavaleska houden." Dan: "Het is een keer iets anders, maar zeker leuk."

Meer berichten