Aan de hand van een lespakket krijgen kinderen in Schorsbos les van bevlogen vrijwilligers les over carnaval. Foto: Wendy van Lijssel
Aan de hand van een lespakket krijgen kinderen in Schorsbos les van bevlogen vrijwilligers les over carnaval. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Schorsbos laat de Hopbeljanus leven

Wendy van Lijssel

Jong geleerd, is oud gedaan!

Om carnaval als cultureel erfgoed door te geven aan de volgende generatie, jeugd te enthousiasmeren, maar ook om ze te informeren over wat het feest der feesten lokaal en in het algemeen inhoudt is in Schorsbos een vermakelijk, interactief en bijzonder lespakket samengesteld. Inmiddels gaan vrijwilligers langs bij alle acht basisscholen met een leskist vol bij het onderwerp behorend 'gerei', een poppenkastvoorstelling voor de onderbouw en speciale YouTube filmpjes van drie vloggers voor de bovenbouw.

SCHIJNDEL – "Het is belangrijk dat carnaval ook in de toekomst gevierd blijft worden. Jong geleerd is oud gedaan, dus het is zaak dat we jongeren enthousiasmeren en informeren over het feest en wat en waarom het gevierd wordt. In het algemeen en natuurlijk in Schorsbos in het bijzonder", steekt Marieke van Den Dungen uit Schijndel van wal. Genoemde is lid van De Geminteroad van Schorsbos en in overleg en samenwerking met de Minister van Jeugdzaken, een werkgroep jeugd, het overkoepelende schoolbestuur en leerkrachten van alle plaatselijke basisscholen is hard gewerkt aan een bijzonder lesprogramma met vermakelijke en bij de leeftijd passende zaken. "Zelfs geboren Schijndelaren weten soms niet wie de Hopbeljanus is en waar die voor staat. Verder is het zo dat er in Schijndel ook steeds meer mensen van over de land- en provinciegrens wonen. Ook hen willen we leren wat carnaval is. Waarom we hier groen/geel/ wit als kleuren hebben. Wat polonaise lopen is en noem het maar op. Om te beginnen via hun kinderen. Het zou doodzonde zijn als het feest, ook als cultureel erfgoed, verloren gaat", stelt Marieke. Er is goed over nagedacht. "Het moest aansluiten bij het huidige onderwijsaanbod, een leerkracht niet opzadelen met meer werk, interactief, pakkend en toegespitst zijn op de diverse leeftijdsgroepen", aldus Marieke. Dat is gelukt. Er is een speciale leskist samengesteld waarin een lesmap waarmee een leerkracht aan de slag kan, maar ook een sjaal en vlag van Schorsbos, een cape van de jeugdprins en een dansmariekepakje om maar iets te noemen. Het meest bijzondere is echter de poppenkastvoorstelling voor de onderbouw met een hoofdrol voor de grote handpoppen Hopbeljanus en Hopbeljanneke en de speciaal gemaakte YouTube filmpjes met drie vloggers gekleed in groen, wit en geel, voor de bovenbouw. Een oproepje zorgde voor voldoende vrijwilligers die de komende tijd de basisscholen bezoeken en met een interactief programma zorgen dat de jeugd weer of nóg meer zin heeft om carnaval te vieren. Om dat nog meer te stimuleren heeft elke school een kar gekregen die door groep 7/8 mooi aangekleed en versierd mag worden. Marieke: "Die karretjes worden gejureerd. De mooiste wordt bekend gemaakt bij de opening van het jeugdcarnaval op vrijdag 1 maart in de tent op de markt." Dan opgewekt: "Jeugd heeft de toekomst. Wij doen er alles aan om carnaval door te geven."

Meer berichten