"4 weken voor carnaval leef ik een beetje in een bubbel. Familie en vrienden weten dat", vertelt Jordy Graat. Foto: Bert Jansen.
"4 weken voor carnaval leef ik een beetje in een bubbel. Familie en vrienden weten dat", vertelt Jordy Graat. Foto: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Ik ben vier weken lang testbeeld!'

Tonnie Wesseling

Carnaval met Jordy Graat

"De pret vooraf vind ik bijna net zo leuk als carnaval zelf! Het is gewoon een feestje om te doen en een feestje om te maken." DJ, presentator, columnist voor Veldhovens Weekblad en nog-duizend-dingen-meer-Jordy Graat, loopt warm voor het aanstaande carnaval met het tv-programma Carnaval Vurraf op Omroep Brabant, vier weken lang op zaterdag vanaf 18.00 uur.

Regio - "Dit programma doe ik helemaal zelf en daarin word ik ook vrijgelaten. Ik praat beelden aan elkaar van carnaval 2018, maar er zijn bijvoorbeeld ook beelden te zien van vrouwen die de pakken maken van een carnavalsvereniging. Er is een prijsvraagje en tonproater Henk - Andy Marcelisse - Huppelschote is de weerman die op ludieke wijze het weerbericht vertelt met veel grappen en grollen. Het bouwen van een wagen, een carnavalskrant maken, alles krijgt een plaatsje in dit programma om de stemming er in te brengen. Hoe dichter je bij carnaval komt, hoe meer het begint te leven, er is ieder weekend al wel ergens iets te doen", zegt Graat.

Bubbel

Eén uitzending is 7 à 8 uur monteren. Graat doet de basismontage en een vriend zorgt als slagroom op de taart voor de eindmontage. "Vier weken voor carnaval leef ik een beetje in een bubbel. Familie en vrienden weten dat. Dan ben ik best druk in mijn hoofd en heb ik niet veel te zeggen. Wel een superleuke tijd, af en toe ook wel heel heftig. Het trekt een wissel op je sociale leven, maar als het afgelopen is denk ik: Dit had ik niet willen missen!"

Testbeeld

En dan carnaval zelf. Vrijdag 1 maart begint Graat met 3 Uurkes Vurraf in de grote tent van hotel Pullman Eindhoven Cocagne. Mensen kunnen kaartjes winnen voor deze avond door zich in te schrijven. Ook dit programma wordt via Omroep Brabant uitgezonden. "Ik ben vier weken lang zo'n beetje het testbeeld van Omroep Brabant!", grapt Graat.
Voor carnavalszondag tot en met dinsdag wordt een tv-studio omgebouwd tot kroeg, het Fijnfisjenie-café. vier dagen lang staat Graat hier van 13.00 uur tot ongeveer 20.00 uur als presentator. "De teksten zitten allemaal in mijn hoofd."

Stekker

Graat vormt al 6 jaar met Betty van de Oetelaar (Christel de Laat, red.), een gouden koppel. De inschrijving voor Fijnfisjenie is inmiddels geopend. Graat: "We zitten nu op een hoogtepunt en houden er rekening mee dat het ieder jaar de laatste keer kan zijn. Maar dan komt er wel weer wat anders."


Steun en toeverlaat broer Dominic Graat draait vooraf bij 3 Uurkes als DJ en bij Fijnfisjenie is hij de huis-DJ. 's Avonds draait Graat ook nog zijn Lampegastuh-act in de regio. Druk programma dus. "Op dinsdagavond baal ik als een stekker. Op woensdag ben ik wat dépri omdat het allemaal is afgelopen en donderdag gaat het wel weer. En na 1 of 2 maanden kriebelt het alweer en krijg ik ideetjes voor carnaval volgend jaar!"

Meer berichten