Met de Renault Kadjar krijg je veel auto voor je geld. FOTO BART HOOGVELD
Met de Renault Kadjar krijg je veel auto voor je geld. FOTO BART HOOGVELD (Foto: Bart Hoogveld)

Spierbundel met vrolijke voorzijde

Voor u getest: Renault Kadjar

Door Erik Kouwenhoven

De Kadjar is een van de steunpilaren voor Renault. Met een opgefrist uiterlijk, nieuw interieur en nieuwe motoren kan de cross-over de strijd weer aan met de Peugeot 3008 en Citroën C5 Aircross.

De Renault Kadjar is de logische keuze voor Renault-rijders die tot voor kort kozen voor een Scénic of Mégane. Want: veel auto voor je geld, een lekker hoge zitpositie en nog een stoer uiterlijk ook. Je zit ook erg fijn in de Kadjar.

Overschaduwd

De noodzaak van een facelift was groot, want in het cross-oversegment werd de Kadjar compleet overschaduwd door de Peugeot 3008. De Kadjar deelt zijn technische basis met de Nissan Qashqai en dat betekent een gespierd uiterlijk met een vrolijk ogende voorzijde.

Het interieur is niet zo vrolijk als andere Renaults, maar juist keurig zakelijk en opgeruimd. Renault probeert het SUV-achtige te benadrukken, maar het enige SUV-kenmerk is de handgreep bij de middenconsole voor de bijrijder. De rijeigenschappen zijn subliem. Vooral op de snelweg is het genieten dankzij de ver naar boven doorlopende voorruit en de grote zijramen. Het zicht rondom heeft veel weg van een panorama-foto.

De enige dissonant is het bandengeruis, dat bij snelheden boven de 100 km/u de kop opsteekt.

Niet week

De wegligging is prima. Het onderstel is comfortabel, maar niet week. De nieuwe 1.3 TCe benzinekrachtbron met partikelfilter werd samen met Daimler ontwikkeld.

In de Kadjar is hij leverbaar in 140 pk en 160 pk-configuratie. De door ons gereden 140 pk-variant overtuigt in alle versnellingen.

Dankzij de turbo trekt de motor zelfs in de zesde versnelling goed door. Wel is het beruchte 'turbogat' merkbaar.

De auto reageert daardoor niet bliksemsnel op het gaspedaal. Het testverbruik van de Kadjar is met gemiddeld 8,5 l/100 kilometer normaal voor een auto van dit kaliber.

Renault Kadjar TCe 140 GPF Intens, vanaf €31.520

Elke dag het laatste autonieuws op BD.nl/auto

Meer berichten