Anton Minkels schreef het boek 'Gewoon Beginnen' over zijn avonturen op de fiets voor ALS. Foto: Wendy van Lijssel
Anton Minkels schreef het boek 'Gewoon Beginnen' over zijn avonturen op de fiets voor ALS. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Gewoon Beginnen: ALS ervaringen

Wendy van Lijssel

'Je diagnose is je doodvonnis'

Hij is sportief, sociaal en creatief en vanaf het eerste moment dat Anton Minkels uit Sint-Michielsgestel in 2012 deelnam aan de Tour du ALS, raakte hij dusdanig betrokken en geïnspireerd dat hij en bleef deelnemen en zijn vaardigheden inzet om geld in te zamelen voor onderzoek. Ook dit jaar is hij er met Team Hurricane #ALS in mei weer bij, maar eerst lanceert hij tijdens de deelnemersbijeenkomst op zaterdag 6 april zijn op de ziekte en zijn ervaringen geïnspireerde boek 'Gewoon Beginnen'.

SINT-MICHIELSGESTEL – Hoewel hij stellig claimt onzeker te zijn en al wat hij doet slechts ten dele te kunnen is dat in het geval van Anton Minkels toch een beetje valse bescheidenheid. Anton heeft namelijk allerlei vaardigheden. Talenten die hij al vanaf 2012 inzet om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS. Een ongeneeslijke en akelige rotziekte, zo weet hij intussen als geen ander. "Je diagnose is je doodvonnis", vat Anton het samen. Dat is kort, krachtig en helaas maar al te waar. ALS is ongeneeslijk. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar. Doordat hij fietste werd Anton in 2012 gevraagd deel te nemen aan de Tour du ALS. Anton deed het, maakte kennis met mensen die de ziekte hebben en wat het met deze mensen, maar ook hun omgeving, deed. Het maakte een dusdanig verpletterende indruk dat hij erover verhaalde en een jaar later met collega's in teamverband mee deed. Niet één keer overigens, maar in wisselende samenstellingen, maar liefst vier edities. Deelnemers moeten geld inzamelen en doen dat door het organiseren van allerlei activiteiten. Minkels schreef en produceerde door de jaren heen onder andere het (intussen ook in het Engels vertaalde) kinderboek Wat ALS. Een boekje waar aan de hand van het schaapje Pinkie uitleg wordt gegeven over de ziekte en het verloop ervan. Verder maakte hij een theater- en muziekvoorstelling over het onderwerp. Daarmee zamelde hij geld in voor ALS. Omdat meedoen fysiek, maar vooral ook emotioneel zwaar is, sloeg hij een jaar over. Iets waar hij snel spijt van kreeg dus was hij er een jaar later weer bij. Zo ook dit jaar. Anton heeft zich aangesloten bij Team Hurricane # ALS van de Dungense Heleen van Alebeek. Voor hij in mei echter met zijn team de Mont Ventoux beklimt, presenteert hij in april zijn boek 'Gewoon Beginnen.' Het is zijn verhaal over alles waar hij vanaf 2012 inzake ALS mee te maken kreeg. "In feite is het een relaas geworden hoe je met beperkte talenten en middelen toch dromen kunt laten uitkomen. Er is eigenlijk maar één echte voorwaarde om dat te gaan doen en dat is 'Gewoon Beginnen'. Vandaar dat dit de titel van het boek is geworden. De ondertitel is 'de belevenissen van een Jan Boeren Fluitjes-fietser' want hoewel de racefiets de rode draad is blijf ik een onbeholpen stuntelaar op dat ding", lacht hij. Het boek is na de lancering via de site www.jbf-fietser.nl te koop. De opbrengst is voor ALS.

Meer berichten