Queen Coconel van The Violettes uit Schijndel roept op: Put your hat on, brush your shoes, that's how we go out. Foto: Wendy van Lijssel
Queen Coconel van The Violettes uit Schijndel roept op: Put your hat on, brush your shoes, that's how we go out. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Vrolijke 50-plussers samen op stap

Wendy van Lijssel

'We zijn van alles, behalve elitair'

Ze worden wel De Rode Hoeden Club genoemd. The Violettes uit Schijndel is een vrolijke groep met allemaal dames van 50+ die vol in het leven staan en gekleed in het paars en getooid met een rode hoed of haar-accessoire elke maand met elkaar op stap gaan. Queen Coconel, oftewel Nelly van Aarle, die regeert over het koninkrijk Schijndel laat weten: "Put your hat on, brush your shoes, that's how we go out." Zeuren is overigens ook not done. Wie het niet deert om in groepsverband uitbundig gekleed ontzettend veel plezier te beleven is van harte welkom om zich aan te sluiten.

SCHIJNDEL – Nelly van Aarle was een eindje in de 50 en woonde in Boxtel toen ze zich aansloot bij een plaatselijke damesclub. "Bloemschikken, lezingen over artrose en dergelijke. Het was niet mijn ding. Van mij mocht het wel wat uitbundiger", blikt ze terug.

Nadat ze hoorde van de Red Had Society die in gewoon Nederlands ook wel de Rode Hoeden Club genoemd wordt, verdiepte ze zich. "The Red Had Society is een vrouwenbeweging van vrolijke 50-plussers die het leuk vinden om met elkaar op stap te gaan. Niet zeuren is de regel", vertelt Nelly.

Ze vervolgt: "Het is een in 2005 overgewaaid fenomeen uit Amerika. Daar is het hoofdkantoor. Daar zijn we ook bij aangesloten, maar we regelen wel onze eigen zaakjes." Intussen telt Nederland 110 chapters oftewel afdelingen. Aan het roer van elke afdeling staat de Queen oftewel voorzitter. Zij geeft sturing aan het geheel en regeert over haar eigen koninkrijk."

Dat is in deze Schijndel waar Nelly naar verhuisde. Na contact, informatie en advies van de Nederlandse hoofdvestiging, richtte ze acht jaar geleden The Violettes op in haar woonplaats. Als Queen Coconel staat ze vanaf dat moment aan het roer. "De Queen verzint haar eigen naam en ook leden staan met een zelfbedachte naam als lady te boek", lacht ze en vervolgt: "Mijn naam refereert aan het winkeltje dat ik gehad heb en het parfum wat ik altijd gebruik. Iedereen is vrij om zelf een naam te kiezen."

Kleding

Het is niet het enige wat deze club anders dan anders maakt. Bij de maandelijkse uitstapjes is het kledingvoorschrift paars en rode hoed of haar accessoire. Dat maakt het sowieso een in het oog springend gezelschap. Momenteel zijn er 19 Violettes.

"In januari hebben we met elkaar een jaaragenda samengesteld. De leden dragen activiteiten voor en staan mede aan het roer van het organiseren ervan. We ondernemen van alles. We gaan naar bijzondere museums, steden, samen naar theater en jaarlijks happen en trappen. Dat is gelijk het duurste wat we doen want dat kost € 40,- voor een hele dag inclusief eten en drinken. We vinden het namelijk belangrijk dat wát we doen, betaalbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Onze Violettes zijn van divers pluimage. We zijn van alles, behalve elitair", stelt Nelly resoluut.

Meer berichten