In aanloop naar het Paasoratorium wordt er door vocalisten en muzikanten druk gerepeteerd. Foto: Wendy van Lijssel.
In aanloop naar het Paasoratorium wordt er door vocalisten en muzikanten druk gerepeteerd. Foto: Wendy van Lijssel. (Foto: )

Omvangrijke muzikale Paasbelevenis

Wendy van Lijssel

'Wie durft, mag voluit meezingen'

Voor koor Crescendo uit Den Dungen wordt het de eerste keer en hoewel De Cantorij uit Berlicum eerder wat eenvoudiger al eens zoiets neerzette, is het ook voor hen het debuut om samen met eerstgenoemde, gastzangers én een gelegenheidsensemble een passie op te voeren. Iedereen is welkom op zaterdag 13 april om 20.30 uur in de Heilige Jacobus de Meerdere kerk in Den Dungen, zondag 14 april om 15.00 uur in de S.O.W. kerk in Berlicum en op goede vrijdag 19 april om 19.30 uur in de Antonius van Paduakerk in Loosbroek. De toegang is gratis.

DEN DUNGEN – Vol overgave wordt er deze zaterdagochtend in de Samen op Weg kerk in Berlicum gezongen en met evenveel gevoel worden de instrumenten beroerd. Onder leiding van dirigent Greet Strijker worden de hele ochtend en een gedeelte van de middag de puntjes op de i gezet in aanloop naar een groots opgezet Paasoratorium. Een term die vertaald kan worden als een omvangrijk vocaal spektakel met veelal geestelijke inhoud waarbij zodra het lijdensverhaal van Jezus het onderwerp is, het ook wel een passie genoemd wordt. Van Liefde Ongekend is van de hand van Johan Bredewout en Hans de Ruiter en is, zo benadrukt Strijker, géén kerkdienst, maar een concert wat helemaal in het Nederlands gezongen wordt. Daarbij worden de liederen aan elkaar gesmeed aan de hand van een verteller. "In Den Dungen en Berlicum wordt het verhaal vertelt door Greet Oerlemans en in Loosbroek zal iedereen geleidt worden door Toos van Boxmeer. Het wordt hoe dan ook een spektakel weet Strijker die beide koren samenbracht en tevens vanuit haar kennis in de muziekwereld er nog een aantal gastzangers bijhaalde en een gelegenheidsensemble. Strijker staat als dirigent aan het roer van beide koren en heeft veel ervaring in het neerzetten van het projectmatig neerzetten van een passie. "Ik heb door de jaren heen in een zelfde concept meermalen elders meegewerkt aan iets dergelijks. Er gaat ontzettend veel tijd en energie inzitten om alles te organiseren, maar het is ook heel dankbaar om het dan op meerdere plekken ten uitvoering te brengen", vertelt ze. Van Liefde Ongekend is daarbij een zeer toegankelijke passie. "Het is in het Nederlands en bezoek(st)ers krijgen bij aanvang een tekst- en liederenboek. Wie het aandurft mag voluit meezingen", vertelt ze opgewekt. Begeleidt door een ensemble met violen hobo, dwarsfluit, percussie, trompet en toetsen wordt iedereen meegezogen in een meeslepend verhaal. "Deze passie telt allerlei sferen en vertelt eigenlijk het gewone leven. De mooie dingen die er zijn, maar ook de ellende die soms voorbij schiet. Die emoties laten we heel klein of voluit horen", aldus Strijker. Doelstelling is om er voor iedereen, zowel deelnemers als publiek, een onvergetelijke belevenis van te maken. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Meer berichten