De Genie uit Vught is maandagmorgen begonnen met de aanleg van een speelheuvel voor de Natuurspeeltuin Helvoirt.
De Genie uit Vught is maandagmorgen begonnen met de aanleg van een speelheuvel voor de Natuurspeeltuin Helvoirt. (Foto: )

Ravotten in prachtig stukje Helvoirt

Peter Corvers

Start Natuurspeeltuin Helvoirt

Op het terrein van de oude stort in Helvoirt is Defensie deze week begonnen met de aanleg van een speelheuvel. Op deze plek aan de rand van het dorp verrijst in het najaar de Natuurspeeltuin Helvoirt.

HELVOIRT - "Een prachtig stukje Helvoirt waar een natuurspeeltuin mooi in past", omschrijft Joost van de Ven, een van de initiatiefnemers, de toekomstige speelplek. "Hier passen geen plastic speelhuisjes of standaard speeltoestellen. We willen een uitdagende natuurlijke omgeving creëren waar kinderen zich kunnen uitleven en zelf op avontuur gaan. Daar kunnen ze hun fantasie laten werken en op ontdekkingsreis gaan met natuurlijk materiaal, zoals wilgentakken, boomstammetjes en een waterloop."

Na maanden van voorbereiding door de initiatiefnemers verenigd in de Stichting Natuurspeeltuin Helvoirt hebben militaire bouwers van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Vught deze week een begin gemaakt met het eerste werk: de aanleg van een heuvel die het hart van de speeltuin gaat vormen. "We hebben goede contacten met de Genie die dit werk voor ons uitvoert", zegt Joost. "De speelheuvel wordt zo'n tweeënhalve meter hoog waarmee kinderen van alles kunnen doen. Verder komen er in de natuurspeeltuin banken en picknicktafels. Het moet een ontmoetingsplek worden, daar hebben we er in Helvoirt nog niet zoveel van."

De gemeente Haaren ondersteunt het burgerinitiatief met een subsidie van 25.000 euro. "De gemeente heeft enthousiast meegedacht. In totaal hebben we zo'n 100.000 euro nodig waarvan zo'n 80 procent binnen is dankzij grote fondsen, lokale initiatieven, ondernemers en allerlei acties."

De initiatiefnemers, behalve Joost van de Ven de dorpsgenoten Dorien Leijdens, Sandra van der Linden, Bram van Iersel en Lieke van Gorp, hebben hun plannen de laatste weken nog aangepast. "We hebben van de gemeente nog meer ruimte gekregen dan in ons eerste plan, in totaal zo'n 3.000 vierkante meter. We kunnen de speeltuin nu ruimer opzetten."

Behalve een lokale aannemer voor het zwaardere werk zullen ook vrijwilligers de handen uit de mouwen moeten steken. "Veel klussen willen we met hulp van vrijwilligers uitvoeren, ook om het financieel in de hand te houden. We hebben dus nog mensen nodig die allerlei werkzaamheden willen doen, zeker nu het terrein groter is geworden." En naast vrijwilligers zijn ook sponsors nog steeds hard nodig om het resterend bedrag bijeen te brengen. "We bieden diverse sponsorpakketten aan, waarbij zowel financieel als met materiaal of arbeid gesponsord kan worden. Kijk op onze Facebook-pagina."

Het onderhoud van de natuurspeeltuin gaan de initiatiefnemers samen met vrijwilligers ter hand nemen. "We willen met zo'n 30 vrijwilligers het klein onderhoud uitvoeren, elke dag kan er dan iemand even gaan kijken." Er moet nog heel veel gebeuren, realiseert Joost zich. "We staan pas aan het begin maar we kijken er met z'n allen erg naar uit!"

Meer berichten