De Boxtelse Cantorij bestaat vijftig jaar. Dit wordt in november gevierd met jubileumconcerten.
De Boxtelse Cantorij bestaat vijftig jaar. Dit wordt in november gevierd met jubileumconcerten. (Foto: )

Boxtelse Cantorij geeft mooi Passieconcert in Erp

Op zondag 7 april vindt in de Sint-Servatiuskerk in Erp een Passieconcert plaats door de Boxtelse Cantorij onder leiding van Wil Barten in het kader van het 50-jarig bestaan van het koor. Medewerking verleent organist Gerard Habraken. Aanvang 16.00 uur. Entree is 7,50.

Boxtel/Erp - Dit Passieconcert is het eerste concert in een reeks van activiteiten in het kader van het jubileum. Op het programma staat onder meer een deel uit het achtstemmig Requiem van Herbert Howells, het beroemde "Crucifixus" van Lotti, een indrukwekkende vijfstemmige toonzetting van de Klaagzangen van Jeremias van de Engelse Renaissance componist Robert White en andere passiemotetten van onder meer Vittoria en Rutter.

Gerard Habraken, geen onbekende op het fraaie Vollebregt orgel van de Sint-Sevatiuskerk, speelt toepasselijke orgelwerken van onder anderen Bach en Frescobaldi.

Oprichter en dirigent Wil Barten vertelt: "In 1969 begon ik met een kleine zanggroep met als doel a capella kerstliederen te zingen als een intermezzo in de toen populaire Jongerenmissen in de H. Hartkerk in Boxtel We kregen meteen onze eerste recensie van de toenmalige pastoor van Mulekom: 'Mooie en zuivere zang. Dames en heren, gaat zo door.' Daar heb ik me aan gehouden. We gingen verder onder de naam De Boxtelse Cantorij. Ik wist toen niet dat ik dit nog 50 jaar zou blijven doen. Al snel groeide dit koortje uit tot een kamerkoor, waarmee ik Engelse Carols en polyfone werken ging uitvoeren. Niet lang daarna kregen we landelijke bekendheid door vele radio- en tv opnames en traden op in het Festival Oude Muziek in Utrecht."

Hij gaat verder: "In 1971 ging ik Schoolmuziek en later Koordirectie (bij Jan Boogaarts) studeren. In de vakanties ging ik altijd naar Engeland en kwam zo in contact met het Canterbury Cathedral Choir en met name met een van de counter-tenors, die mij dat bijzondere stemtype leerde beheersen. Na een auditie werd ik Deputy Lay Clerk (vervangend zanger) in dit kathedrale koor. Met deze ervaring kon ik de Cantorij instrueren in de muziek uit de Anglicaanse eredienst. In 1985 mochten we als gastkoor het kathedrale koor van Canterbury vervangen door een reeks Evensongs te verzorgen in deze beroemde kathedraal. Daarmee waren we het eerste Nederlandse koor. Vanaf die tijd hebben we al 13 keer het kathedrale koor mogen vervangen." Het officiële Jubileumconcert vindt plaats op 15 november in Utrecht en op 16 november (zaterdagavond) in de Lambertuskerk te Veghel. Meer via 0493-315713 of wbarten@upcmail.nl.

Meer berichten