Rien alias dj Forty-Five gaat vergezeld van een collectief van Dames met Dorst, maar liefst 25  uur op 45 toeren. Foto: Wendy van Lijssel
Rien alias dj Forty-Five gaat vergezeld van een collectief van Dames met Dorst, maar liefst 25 uur op 45 toeren. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Paaspop 45-toeren met dj Forty-Five

Wendy van Lijssel

'Qua muziek ben ik een alleseter'

Vanaf het moment dat Rien Somers een paar jaar geleden de geur van vinyl weer in zijn neus kreeg en een avondje singeltjes draaide, sloeg het virus dat hij eigenlijk van jongs af aan al met zich meedraagt, wederom in alle hevigheid toe.

SCHIJNDELIn huiskamersferen en bijgestaan door een collectief van Dames met Dorst, draait hij als dj Forty-Five tijdens Paaspop van vrijdag 19 t/m zondag 21 april in Schijndel maar liefst drie dagen in het Brand Speciaalbiercafé tijdens een in totaal 25-uur durende dj-marathon op vinyl met 45-toeren.

Al enkele jaren is Rien Somers als dj Forty-Five actief. Een uit de hand gelopen hobby waarbij de eerste stappen al in zijn jeugd gezet werden. Rien is zoals ze dat noemen de Benjamin van de familie. Een 'nakomertje' dat opgroeide in de vinyl-tijd. "Mijn broers en zussen kochten singels van onder andere The Beatles en Creedence Clearwater Revival. Ik hoorde veel muziek en wilde vervolgens ook singeltjes", blikt Rien terug. Een bijbaantje in de horeca, maakte dat hij op de hoogte was van de nieuwste hits en zicht had op de dj's die plaatjes draaiden. Verder waren er de vrienden Jan en Jeroen die de blits maakten met discotheek Quibus.

Dj

"Ik besloot ook dj te worden", aldus Rien. Hij liet het niet bij woorden, maar samen met Carl Verhoeven werd discotheek LA City bemand. Nadat het destijds populaire muziekblad Hitkrant een dj-contest uitschreef was hij er als de kippen bij. Gewapend met ook zijn eigen singels en een vlotte babbel, draaide hij zich naar de finale. "Ik won niet, maar kreeg wel een dj-baan aangeboden bij een club in de regio", meldt Rien. Hoewel hij eraan begon werd dat geen 'hit'.

"Ik stond de hele avond alléén plaatjes te draaien. Dat vond ik zo ongezellig dat ik het slechts enkele maanden gedaan heb", vertelt hij. Zijn dj-liefde verstomd en zijn collectie verdween in de mottenballen tót hij tijdens een gezellig avondje in 2016 spontaan besloot om de pick-up van stal te halen en de feestvreugde met vinyl te vergroten. Dat lukt dusdanig dat dj Forty-Five werd geboren. Niet alléén, want na zijn opgedane jeugdtrauma, is er 'tourmanager' Martien van Kessel voor het betere transportwerk en tijdens het draaien laat Rien zich omringen door een collectief van Dames met Dorst die hem bijstaan op een 'draai avondje.' Hoewel de dames rouleren, zijn zij er tijdens Paaspop op vrijdag van 17.00 uur tot 00.00 uur, zaterdag van 16.00 uur tot 01.00 uur en zondag van 15.00 uur tot 00.00 uur allemaal bij tijdens de marathon in het Brand Speciaalbiercafé waar in totaal 25 uur op vinyl met 45 toeren uitgepakt gaat worden. Alles in de kenmerkende dj Forty-Five huiskamer entourage. Rien verheugt zich: "Het is écht leuk om te draaien en mensen op de plaat uit hun plaat te zien gaan", om te constateren: "Vroeger had je de 'rockers' en de "discogangers'. Dat is onveranderd. De truc is om zo te draaien dat beide kampen tevreden zijn. Qua muziek ben ik zelf trouwens een alleseter."

Meer berichten