Lindy en haar mede studenten vragen om hulp bij het inzamelen van geld en goederen voor Roemenië. Foto: Wendy van Lijssel
Lindy en haar mede studenten vragen om hulp bij het inzamelen van geld en goederen voor Roemenië. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Voor Roemenië vragen om hulp……..

Wendy van Lijssel

Niet met lege handen op stap

"Wij gaan naar Roemenië en vragen uw hulp……" Die oproep doet Lindy van der Sanden uit Den Dungen samen met een aantal mede leerlingen van de opleiding verzorgende IG maatschappelijke zorg. Zij vertrekken in september naar Roemenië om daar als vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken in de thuiszorg. Ook wordt een verzorgingshuis, kindertehuis en een instelling voor vrouwen met een verstandelijke beperking en een plaatselijke school bezocht. Het plan is om zeker niet met lege handen te gaan.

DEN DUNGEN – Ze gaat pas over enkele maanden, maar nu al is de 20-jarige Lindy van der Sanden doende om zoveel mogelijk geld en goederen in te zamelen voor de reis die ze in september gaat maken naar Sovata in Roemenië. Eentje die georganiseerd wordt vanuit haar studie verzorgende IG op het Koning Willem I College in Den Bosch waarbij leerlingen van die opleiding op vrijwillige basis aansluiten. Het doel is meerledig. De studenten doen er goed werk en zien gelijk hoe de zorg in een ander land geregeld is. Zorg is daarbij, zo weet Lindy, een groot woord. "We zijn op school geïnformeerd via filmpjes, foto's en dergelijke. Het is eigenlijk van de zotte dat de zorg in Roemenië, dat uiteindelijk ook een lidstaat is van de Europese Unie, zo slecht is", weet ze en vervolgt: "Er wordt in Nederland geklaagd over de zorg, maar als je de beelden hebt gezien van hoe het daar is, besef je dat we het hier gewoon goed hebben." De studenten verblijven een week in Roemenië en er is een druk programma. "We gaan naar een 'bejaardenhuis', bezoeken een kindertehuis, een instelling voor vrouwen met een verstandelijke beperking en eenzame ouderen en arme gezinnen", somt ze om te beginnen op. Voor al deze doelgroepen is een inzameling gestart want: "We willen niet met lege handen gaan. We zijn doende met het inzamelen van goederen en geld. Van verzorgingsproducten zoals doucheschuim, tandenborstels en tandenpasta tot incontinentiemateriaal, luiers, steriele handschoenen, handdoeken tot speelgoed voor binnen en buiten zoals puzzels en fietsjes, kinderkleding, babyspulletjes, mutsen, handschoenen, sjaals, maar ook paracetamol, multivitaminen en verbandmateriaal. Er is een tekort aan echt alles", vertelt ze. Het lijstje waar behoefte aan is, is vele malen langer. "Wij zijn ook allemaal doende om geld in te zamelen. Voor vertrek kopen we hier spullen die daar nodig zijn. Dat kan je daar niet, want er is (bijna) niets verkrijgbaar." Goede gebruikte spullen die uiteraard compleet en niet kapot zijn en nieuwe spullen zijn welkom. Alles, zo benadrukt Lindy, om het leven van de mensen die bezoek krijgen uit Nederland (even) wat aangenamer te maken. In het reisprogramma zit ook een visite aan een school opgenomen. Lindy: "We volgen daar met studenten een praktijkles voor het plaatsen van een 'neus en maagsonde en katheteriseren'. Het is interessant om te zien of zij hetzelfde werken als wij."

Meer berichten