Leon van der Zanden stopt ermee.
Leon van der Zanden stopt ermee. (Foto: ad)

'Cabaret en de grap dagen niet meer uit'

Ad Adriaans

Leon van der Zanden stopt ermee

Ruim 20 jaar heeft Leon van der Zanden (41) op het podium gestaan met 9 cabaretvoorstellingen. De inwoner van Brabant stopt nu met het maken van voorstellingen. Zijn zoektocht naar verdere groei is gaande, en het borrelt al stevig.

Regio - Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen in de Kunstwetenschappen. Maar al op jonge leeftijd lonkt het podium. "Ik wilde mensen laten zien wat ik zag." Als 18-jarige geeft hij tijdens een vakantiekamp in De Peel zijn eerste cabaretvoorstelling. Ook tijdens zijn studententijd pakt hij regelmatig het podium als hij een soort pubquiz presenteert. Na zijn afstuderen heeft hij nog nooit een baan gehad. "Tijdens mijn opleiding waren Hans Teeuwen en Theo Maasen populair. Toen ben ik ook begonnen met cabaret."

Trots

Van de 9 voorstellingen schreef Leon er 8 zelf. Zijn voorstellingen zijn altijd een combinatie van een verhaal en een grap. "Humor is een perfect middel om de sociale structuur te doorbreken en contact te krijgen." Inspiratie voor zijn optredens haalt hij uit het gewone leven. "Als je goed oplet, komen de verhalen vanzelf naar je toe." Het meest trots is de cabaretier op de voorstelling Rebel, die hij door zijn beste vriend liet schrijven. "Daarin ben ik het diepst gegaan. Ik ben blij dat ik dat aangedurfd heb." Trots is hij ook op zijn laatste show: Kameleon. "Daarin ben ik het meest ontwikkeld als cabaretier."

Sudderen

Maar nu is het tijd voor een nieuwe koers. "Cabaret en de grap dagen niet meer uit. Ik heb meer talenten die ik als cabaretier niet kan ontwikkelen." Momenteel is hij onder andere actief als veldspeaker bij PSV en als presentator van PLUS TV van KPN. Daarnaast geeft hij lezingen en staat hij als standup comedian op het podium. Ideeën voor de toekomst zijn er al, maar die moeten nog even sudderen.

En wie is thuis de grappenmaker? Na even nadenken: "Mijn dochter Sophie. Toen ze 3 was, ging ik met haar iets halen in een bouwmarkt. Opeens zegt ze: 'pappa, het ruikt hier zo lekker, ik zou hier elke dag kunnen eten.' Ik rook, en zei: heb je een scheetje gelaten? Zij reageerde met: 'Ja, dat heb ik. Dat was een grapje.' Ik heb er heel hard om moeten lachen."

Boek

Met Pasen wordt Kameleon, zijn laatste voorstelling, uitgezonden op Omroep Brabant. De tour van 2 jaar noemt hij een bewogen seizoen, met veel ups en downs, veel inzichten en afscheid. Daarover is een boek geschreven door schrijver Bart van Tongerlo, getiteld 'Geen Cabaretier'. Dit boek komt in hetzelfde weekend uit. Leon heeft het boek gelezen en moest vaak hardop lachen, tussen de tranen van ontroering door. "Zo rauw en eerlijk had ik nog nooit naar cabaret gekeken."


Het boek is na Pasen verkrijgbaar via www.mooseupyourlife.nl, bol.com en leonvanderzanden.nl.

Meer berichten