Heel Skêndel zwingt de pan op tijdens Koningsnacht in de grote feesttent op het evenemententerrein aan De Steeg in Schijndel.
Heel Skêndel zwingt de pan op tijdens Koningsnacht in de grote feesttent op het evenemententerrein aan De Steeg in Schijndel. (Foto: )

Skêndel Zwingt helemaal de pan uit!

Wendy van Lijssel

Inhakers, meedeiners en meezingers

Het oranje tenue kan uit de mottenballen, de keeltjes kunnen geschraapt en met een drankje gesmeerd want intussen traditiegetrouw is iedereen uit Schijndel en omstreken uitgenodigd om op Koningsnacht vrijdag 26 april van 20.00 uur tot 00.00 mee te komen galmen tijdens Skêndel Zwingt. Hét meezingspektakel voor goede, maar ook vocaal minder bedeelden zangvogels en zelfs valse kraaien. Iedereen is namelijk welkom om bekende hits en evergreens mee te zingen en de verjaardag van de Koning feestelijk in te luiden.

SCHIJNDEL - "Eigenlijk zijn we het hele jaar doende met het organiseren van Skêndel Zwingt", vertelt Wim van Uden. Hij maakt onderdeel uit van het 6-koppige bestuur dat naast hem bestaat uit Hans Fassbender, Jack Donkers, Els Mathijsen, Monique Schoones en Eugé van Uden. Wim legt uit: "Na het evenement evalueren we en bekijken we wat beter kan of anders zou moeten. Aansluitend gaan we aan de slag om het evenement een jaar later weer op de kaart te zetten." Zo kan het gebeuren dat het zangfeest er ook dit jaar weer een tikkeltje anders uitziet. Terwijl het geheel lang muzikaal ondersteund werd door plaatselijke en regionale koren, zijn deze er voor het eerst niet bij anders dan gewoon in de zaal waar ze uiteraard net als iedereen van harte welkom zijn. Wim is eerlijk: "Het animo om aan te sluiten en mee te doen vanuit koren werd op enig moment minder. Een aantal jaren geleden zijn we daarom begonnen om het geheel een extra boost te geven met medewerking van plaatselijke artiesten die live een nummer ten gehore brengen. Er kan, zoals alle 45 nummers die er deze avond voorbij denderen, gewoon voluit meegezongen worden. De teksten verschijnen op enorme schermen", vertelt Wim opgewekt. Hij vervolgt: "Dit is het eerste jaar dat er geen koor meer op het podium staat. We rekenen erop dat het publiek als één grote zanggroep fungeert. We hebben zangers Peter Hellings, René Ulehake, Felix Kooijmans, duo Zus en Theo van Veghel. Van alle liedjes nemen zij de helft voor rekening. Verder zorgt dj Richard Schoenmaker dat alles muzikaal op rolletjes loopt." Het repertoire is divers en bestaat uit bekende evergreens, oudere en nieuwe hits die variëren van 'Brabant' van Guus Meeuwis tot 'Duurt te lang' van Davina Michel. Het is niet alleen door de organisatie samengesteld. De entree voor het Skêndelse Oranje-spektakel kan alleen gratis blijven met hulp van plaatselijke ondernemers die een lied adopteren. Zij bepalen voor een gedeelte het repertoire dat bestaat uit feestelijke inhakers, meedeiners en meezingers. André Hazes ontbreekt ook deze keer niet. Jaarlijks wordt afgetrapt met een bijzondere opening. Ook dit jaar, maar over het hoe en wat worden geen mededelingen gedaan. Wim: "Het is verrassend en sluit naadloos aan op een televisieprogramma wat actueel is." Dan resoluut: "Skêndel swingt helemaal de pan uit!"

Meer berichten